Unet ja unien tulkinta

“Muistan unien eläimet, kuinka ne osaavat puhua. Kuinka kultanaamioinen hiipii käytävää.”

A.W. Yrjänä.

Unet ovat kiehtoneet ihmiskuntaa jo muinaisista ajoista. Niitä on tulkittu kaikissa kulttuureissa ja niistä on kerrottu tarinoita. Muistatko vanhan testamentin faaraon, joka uneksi Niilistä nousevista lehmistä? Ensiksi vedestä nousi seitsemän kaunista ja lihavaa lehmää, jotka jäivät syömään kaislikkoon. Mutta sitten vedestä nousi seitsemän rumaa ja laihaa lehmää, jotka söivät kauniit lehmät. Nämä unet merkitsivät seitsemää vaurauden vuotta, jota oli seuraava seitsemän nälänhädän ja kurjuuden vuotta muinaisessa Egyptissä.

Unet voivatkin olla värisyttävän karmivia tai äärimmäisen kauniita. Ne voivat vilistä jännittäviä symboleita – tai henkilöitä, joita et ole vuosiin tavannut. Usein unet ovat seksuaalisia. Tai sitten ne askartelevat valve-elämäsi ongelmin parissa. Alitajuntamme on oikea symbolien aarreaitta, josta avautuu kiehtova maailma vastauksia etsivälle.

Unien tulkinta on mielenkiintoista ja hedelmällistä monissa elämäntilanteissa. Erityisen mielekästä on tulkita toistuvia tai äärimmäisen vahvoja unia – vaikkapa sellaisia, joista heräät säpsähtäen. Unien tulkintaa ja muistamista voi myös treenata. Oma lukunsa ovat suurunet ja selkounet, joista kirjoitan lisää alempana.

Mutta mennään ensiksi unien tulkintaan ja sen historiaan.

Unien tulkinta kautta historian

Symbolit ovat unien kieltä. Niitä on tulkittu eri kulttuureissa eri tavoin, joskin tietyt symbolit mielletään maailmanlaajuisesti melkolailla samalla tavalla. Kirjoista luettuja vastauksia tärkeämpää on kuitenkin se, mitä unen symboli sinulle itsellesi merkitsee, ja kuinka itse koet unesi. Tietyt esineet ja asiat ovat henkilökohtaisesta historiastasi johtuen sinulle erityisen tärkeitä, ja niillä on omaan menneisyyteesi liittyviä merkityksiä. Unen merkitystä pohtimalla päästään usein intuitiivisesti oikeaan ratkaisuun: Millainen unen tunnelma oli? Mistä uni sinun mielestäsi kertoi? Liittyikö siihen jokin viesti? Mitä alitajuntasi yritti sanoa?

Esimerkiksi muinaiset babylonialaiset ja egyptiläiset uskoivat unien olevan jumalallista alkuperää. Sittemmin myös esimerkiksi Aristoteles puhui unien psykologiasta, ja kutsui unia sielun elämäksi ruumiin nukkuessa. Nykyaikaisen unien tulkinnan mallia kehittelivät puolestaan esimerkiksi Sigmund Freud ja Carl Jung, joista jälkimmäinen korosti unien luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä.

Jo muinaiset sumerilaiset tulkitsivat unia. Siitä löytyy viitteitä peräti 3100-luvulta ennen ajanlaskun alkua. Esimerkiksi Gilgamesh sai unessa tiedon Enkidun saapumisesta, ja vieraili unissaan myös manalassa. Enkidun saapuminen ilmeni taivaasta heitettynä kirveenä, jota Gilgamesh kävi syleilemään.

Myös antiikin kreikkalaiset olivat kiinnostuneita unien tulkinnasta, ja keskiajalla siinä puolestaan kunnostautuivat islamistipsykologit, jotka kirjoittivat aiheesta monia teoksia. Unennäkö ja sen filosofia kiinnosti eritoten myös kiinalaisia.

Jungilainen unien tulkinta

Unien symbolit

Kissa

Talo

Mitä talo symboloi unissa?

Villieläimet unessa

Hampaiden putoaminen

Tulipalo unessa

 

Suurunet ja selkounet eli lucid dreaming

 

Kuinka muistaa unet

Kuinka voit muistaa u