Mitä astraaliprojektio on?

Astraaliprojektio eli astraalimatkailu tapahtuu kehostapoistumiskokemuksen aikana. Tällöin ihminen kokee, että hänen energiakehonsa poistuu fyysisestä kehosta. Astraalimatka voi alkaa esimerkiksi unen aikana. Tiede kutsuu astraaliprojektiota selkouniksi, joista kirjoitan myös lisää alempana. Oma näkemykseni sekä selkounien että astraaliprojektion kokijana on nimittäin, että kyseessä voi olla kaksi eri asiaa – vaikkakin ne usein ovat kietoutuneet yhteen.

Mitä astraalimatkailu on?

Astraaliprojektio voi olla tahdonvaraista tai tahdosta riippumatonta. Käytännössä energiakeho erkanee fyysisestä kehosta usein ylöspäin, ja tuntuu siltä kuin lentäisit. Kokemus voi olla epämukava ja sitä voi ensimmäisillä kerroilla säikähtää. Mikäli järkytyt asiasta, voit pyytää päästä takaisin fyysiseen kehoosi. Niinpä voit tietoisesti hallita sitä, kuinka kauan ruumiistapoistumiskokemus kestää.

Mikäli astraaliprojektio alkaa selkounen aikana, voi olla helpompaa niin sanotusti päästää irti ja tutkia erilaisia astraalitasoja ja -ulottuvuuksia, joihin energiakehollasi on pääsy. Tällaiset kokemukset ovat usein hyvin vaikuttavia, ja säilyvät muistoissa läpi elämän.

Mikäli kehosta irtautuminen tapahtuu  heräämisen hetkillä, voi se aluksi olla pelottava kokemus. Itselleen voi tällöin kuvitella energianauhan – ikään kuin kimaltelevan langan – joka sitoo sinut fyysiseen kehoosi sillä aikaa kun tutkit astraaliulottuvuutta. Toisaalta kehosta irtautumiskokemuksessa ei välttämättä tarvitse edes matkustaa kauas. Voit jäädä vaikkapa samaan huoneeseen ja tutkiskella tilannetta kaikessa rauhassa. Miltä energiakeho tuntuu? Mitä näet ympärilläsi?

Astraalitasot

Astraalitason käsite tunnetaan esimerkiksi esoteerisessa filosofiassa, new age -uskonnoissa ja uusplatonismissa. Se juontaa juurensa jo klassiseen filosofiaan, ja sitä pohdittiin myös keskiajalla. Myös juutalaisuudessa tunnetaan astraalitaso nimeltään Yetzirah. Niin ikään teosofiassa astraalin käsitettä popularisoivat esimerkiksi Helena Blavatsky ja Alice Bailey 1800- ja 1900-luvuilla.

Selkounien näkijä voi vierailla muuallakin kuin astraalitasolla – esimerkiksi menneisyydessä tai universumimme muissa osissa. Astraalimatkailija puolestaan tulee todennäköisesti tietoiseksi jonkinlaisesta astraalitasosta. Emme kuitenkaan täysin ymmärrä mitä kaikkea astraalitaso pitää sisällään tai mikä sen todellinen luonne on, sillä käsityskykymme näistä tasoista on ihmisenä rajallinen.

New Age tuntee seitsemästä kahteentoista olemassaolon tasoa, joiden lisäksi meillä on fyysinen, henkinen, eetteri- ja kausaalitasot. Useimmiten ihminen on tietoinen ainoastaan fyysisestä tasosta, vaikka toimiikin kaikilla näillä tasoilla samanaikaisesti. Astraalitaso on fyysisten, psyykkisten ja henkiolentotasojen ulkopuolinen taso.

Astraalitasossa itsesssään uskotaan olevan useampia tiheyksiä ja värähtelytasoja, jotka jaetaan alempiin, keski- ja ylempiin tasoihin. Näillä kaikilla on omat ääni- ja värivastaavuutensa. Uskotaankin, että astraalikeho tai sielu voi olla olemassa astraalitasolla ihmisen kuoleman jälkeen, ja nousta sieltä esimerkiksi uudelle värähtelytasolle, tai inkarnoitua jälleen kolmiulotteiseen ulottuvuuteen uudessa fyysisessä muodossa.

Mitä selkounet ovat?

Selkounet ovat kiinnostava ilmiö, jota on käytetty myös psykologiassa apuna esimerkiksi ihmisen traumojen käsittelyssä. Selkounia kutsutaan myös nimillä selväunet tai lucid dreaming.

Selkounissa ihminen tiedostaa näkevänsä unta, ja pystyy siten ohjailemaan unen tapahtumakulkua. Koska unen aikana fysiskaalisen maailman lait eivät päde, voi unennäkijä tehdä asioita, joita hereillä ei voi. Esimerkiksi lentäminen tai taikominen sekä ympäristön muokkaaminen ajatuksen voimalla ovat selkounien ominaisuuksia.

Selkounien näkemistä voi myös opetella. Harjoittelu aloitetaan siitä, että ensiksi pyritään muistamaan tavallisia unia. Hyvä keino on kirjoittaa unet ylös tai vaikkapa sanella ne älypuhelimen muistiin. Unet kannattaa kirjata heti heräämisen jälkeen, mieluiten vielä sängyssä, jotta muistaisit ne mahdollisimman tarkasti.

Erilaisia selkounitekniikoita on useita, ja ne vaativat harjoittelua. Carlos Castanedan kuuluisassa tekniikassa neuvotaan, kuinka selkounista kiinnostunut voi suggestoida itsensä näkemään unessa omat kätensä, ja sitä kautta muistamaa näkevänsä unta.

Castanedan mukaan sinun tulee katsoa käsiäsi ennen nukahtamista. Samalla toistelet itsellesi, että tulet unessa näkemään kätesi, ja silloin muistamaan, että näet unta. Kun sitten unessa todella näet kätesi, voit tulla tietoiseksi unennäöstä. Ensimmäisillä kerroilla tämä tiedostaminen voi olla hyvinkin lyhytaikaista, ja uni jatkuu hetken päästä tavalliseen tapaan. Toisaalta joku voi innostua niin paljon, että herää. Jatka harjoittelua kärsivällisesti kunnes se tuottaa toivotun tuloksen.

Lisäksi on olemassa tekniikoita, joilla pyritään siirtymään valveilta suoraan selkouneen. Tämä vaatii kuitenkin paljon harjoitusta. Samaten nukkumaanpaluu-tekniikassa siirrytään suoraan valveilta selkouneen.

On huomautettava, että kaikki selkounien näkeminen ei ole astraaliprojektiota. Selkounet ovat tieteellinen ja tieteellisesti tutkittu menetelmä ja ilmiö, kun taas astraaliprojektiossa on kysymys henkisemmästä ilmiöstä, johon kaikki eivät usko ja josta ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

Suurunet

Esimerkiksi C. G. Jung on teoksissaan käsitellyt niin kutsuttuja suurunia, jotka usein liittyvät elämän käännekohtiin. Ne ovat usein sellaisia unia, jotka myös muistat läpi elämäsi, koska niissä on aivan erityinen tunnelmansa ja ne ovat erityisen vaikuttavia. Ne tuntuvat nimittäin myös herättyäsi siltä, että niillä on tärkeä merkitys ja kenties jokin viesti juuri sinulle.

Nähtyäsi suurunen, joka ravistelee tai puhuttelee sinua, on tärkeää ensin pohtia unen merkitystä yksin. Älä esimerkiksi ryntää nettiin etsimään unen symbolien merkitystä – Jokaisella unennäkijällä on oma symbolimaailmansa, joka perustuu jo elettyyn elämääsi ja kokemuksiisi. Mieti, mitä uni ja sen mahdolliset hahmot tai tapahtumat juuri sinulle merkitsivät? Ei haittaa, vaikka pohtimiseen menisi aikaa. Usein unen merkitys kirkastuu päivän mittaan kun mielesi saa rauhassa työstää unikokemusta.

Suurunissa ei välttämättä tapahdu mitään äärimmäisen jännittävää, vaan ne voivat olla suuria myös tunnetasolla. Erästä elämäni suurta käännekohtaa edelsi seuraava uni.

Astuin lautalle, joka johdatti minut leveän, voimakkaan ja vihertävän virran keskelle. Virran molemmin puolin kasvoi tiheää viidakkoa. Aluksi minua pelotti kovin. Paikka näytti niin vieraalta ja virta oli niin eläväinen – minusta tuntui, etten voisi hallita lauttaa, vaan ajelehtisin virran mukana jonnekin tuntemattomaan. Lautta eteni omalla painollaan, vaikkakin melko nopeasti. Aloin silti nauttia ohitse lipuvista, eksoottisista maisemista.

Rentouduin ja kelluin eteenpäin lautalla. Kohta huomasin, että pystyin itse valitsemaan mihin suuntaan matkaisin. Virta haarautui ja valitsin oman reittini. Viidakon uumenista alkoi pilkistellä jonkinlaista asutusta, hieman kuin mayojen rakentamia pyramideja. Ohitin erään tällaisen pyramidin, joka seisoi väkevänä keskellä virtaa halkovaa saarta. Ajattelin, että minun täytyi olla jossakin kauniissa menneisyyden maailmassa. Kokemukseen liittyi voimakas vapauden ja kotiinpaluun tunne.

Tätä tekstiä kirjoittaessani on tuon unen näkemisestä kulunut yli seitsemän vuotta. Muistan edelleen elävästi kuinka kaunis tuo unimaa oli, ja kuinka hyvä olo minulla oli herättyäni. Tuntui siltä kuin koko sieluni olisi levännyt, ja olisi vapaa kaikista kahleista. Vaikka en tuolloin antanut unelle sen kummempaa merkitystä, huomaan nyt jälkeenpäin, että se liittyi erittäin vaikeaan murroskohtaan elämässäni, sekä itsenäistymisen prosessiin, jonka pyörteissä tuolloin kamppailin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

bruce-christianson-XyZxxJI8g30-unsplash

Kuinka astraaliprojektiota voi harjoitella

Palataan kuitenkin itse astraalimatkailun teemaan. Astraaliprojektion harjoittelu ei välttämättä ole aluksi helppoa, mutta se on jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle mahdollista.

Astraalimatkailun ja selkounien ero on se, että selkounissa tulet tietoiseksi unestasi, kun taas astraaliprojektiossa tietoisuutesi erkanee fyysisestä kehostasi ja sijainnistasi. Se siis ikään kuin tutkii universumia fyysisestä kehostasi irrallaan. Tällaiseen matkailuun pystyminen on monien mielestä kyseenalaista, eikä tiede pysty astraalimatkailua todistamaan.

Voit tietysti itse päättää uskotko astraalimatkailuun vai pidätkö sitä vaikkapa vain eräänä selkounen tyyppinä. Joka tapauksessa voit hyötyä selkounien ja astraaliprojektion harjoittelusta. Parhaimmillaan sillä on nimittäin rentouttava vaikutus – ja se voi toki olla myös kokijalleen äärimmäisen jännittävää. Mielikuvittelun harjoittelusta voi hyötyä meistä jokainen.

Astraaliprojektiota voi harjoitella esimerkiksi seuraavalla yksinkertaisella tekniikalla.

1. Rentoutumisvaihe

Rentoutumisvaiheessa keskityt hengitykseesi. Valitse rauhallinen paikka, jossa istut tai makaat mukavasti. Hengitä syvään sisään ja ulos. Rentouta kaikki lihaksesi, ja keskity hengityksesi kulkuun, tyhjentäen mielesi kaikesta muusta paitsi siitä, miltä hengityksesi kuulostaa ja tuntuu. Keskity hengitykseen niin kauan, että kaikki muu ympäriltäsi katoaa ja alat tuntea itsesi turtuneeksi.

Hengitä rentoutuneesti niin kauan, että alat tuntea itsesi kehosi rajojen sisällä. Hengityksesi mukana mielesi alkaa irtautua kehostasi. Tämä vaihe voi varsinkin alussa kestää kauan.

Kun hengitysvaihetta on kestänyt kymmenestä minuutista puoleen tuntiin, tunnet kuinka päällesi laskeutuu ikään kuin painava peitto tai aalto. Saatat jopa menettää kosketuksen kehoosi. Olet siirtymässä välitilaan.

2. Värähtelyn muutostaso – Välitila

Tässä vaiheessa suuntaat keskittymisesi fyysisen ulottovuuden sijasta uudelle värähtelyn tasolle. Saatat tuntea, kuinka kehosi värähtelee, pistelee ja hohtaa. Yritä pysyä keskittyneenä äläkä panikoi. Anna värähtelyiden kulkea ylitsesi. On myös tärkeää, että et liikuta fyysistä kehoasi.

3. Visualisoi itsesi liikkumassa – kuitenkaan liikuttamatta fyysistä kehoasi

Tässä vaiheessa siirrymme astraaliprojektioon. Ikään kuin nostat itsesi – tai oikeammin astraalikehosi – pois fyysisestä kehostasi.

Voit aloittaa rauhallisesti esimerkiksi kohottamalla kätesi ylös. Älä siis kohota fyysistä kättäsi, vaan ainoastaan visualisoi tekeväsi niin. Kohota energiakehosi kättä ja liikuta sitä esimerkiksi rintasi päällä. Mikäli et heti onnistu, yritä hitaasti uudelleen. Toinen hyvä tapa on esimerkiksi puristaa energiakehosi kättä nyrkkiin (liikuttamatta fyysistä kehoasi!) aina uudelleen ja uudelleen, kunnes todella tunnet käden puristuvan nyrkkiin.

Voit myös kuvitella kurottavasi kädelläsi eteen- tai ylöspäin ja tarttuvasi köyteen. Tämän köyden avulla voit vetää energiakehosi fyysisen kehosi ulkopuolelle. Käytitpä mitä keinoa tahansa, ole kärsivällinen ja etene askel kerrallaan, kunnes todella tunnet energiakehosi liikkeen.

4. Kehosta poistuminen

On luonnollista, että ensimmäisiä kertoja astraaliprojektiota harjoitellessasi palaat fyysiseen kehoosi hyvin nopeasti ja tahtomattasi. Näin on erityisesti silloin, jos tämä uusi kokemus pelottaa sinua. Myös liika innostuminen saattaa palauttaa normaalin tietoisuutesi, jolloin palaat fyysiseen kehoosi rytinällä takaisin.

Astraalimatkailua oppii kuitenkin ajan kanssa hallitsemaan paremmin. Voit esimerkiksi tehdä pidempiä matkoja arkitodellisuutesi ulkopuolelle. Opit myös, että liikkuvuutesi ei nyt ole rajoitettu fyysisen kehon ominaisuuksiin. Esimerkiksi lentäminen ja leijuminen on mahdollista.

Aloita astraalitason tutkiminen rauhallisesti. Käy esimerkiksi katselemassa sitä huonetta, jossa myös fyysiesti olet. Mitä eroja arkitodellisuuteesi huomaat? Tarkastele esineitä. Katsele ikkunasta ulos.

5. Fyysiseen kehoon palaaminen

Kun olet valmis, voit palata kehoosi helposti. Sinun tarvitsee vain ajatella palaamista, jolloin tunnet, kuinka sinut vedetään takaisin. Onkin paljon helpompaa palata fyysiseen kehoonsa kuin pysytellä astraalitasolla pitkiä aikoja.

Astraaliprojektio unen aikana

Astraalimatkailu voi myös alkaa unen aikana tai heräämisen hetkillä. Käytännössä saatat ensimmäisillä kerroilla säikähtää tapahtuvaa, mikä paitsi palauttaa sinut nopeasti kehoosi, myös herättää sinut unesta. Joskus saatat siitä huolimatta saavuttaa kehosta irtautumisen uudelleen. Rauhoitu ja sulje jälleen silmäsi. On parasta jäädä siihen asentoon, josta heräsit, ja jossa astraalimatka alkoi. Tämä tapahtuu usein kaikkein helpoiten selinmakuulla.

Mikäli astraalimatka alkaa unen aikana, voi siihen siirtyminen olla luontevampaa. Uskaltaudut ehkä tutkiskelemaan kaukaisempia ulottuvuuksia ja paikkoja.

Astraalimatkailusta ja selkounista muualla

Sekä astraaliprojektiosta että selkounista on kirjoitettu paljon. Esimerkiksi Steve Richardsin sekä Graham Hancockin teos Traveler’s Guide to the Astral Plane: The Secret Realms Beyond the Body and How to Reach Them käsittelee astraalimatkailua kattavasti ja monelta kannalta, kerraten myös aiheen historiaa. Samoin Kensho ja Thomson ovat käsitelleet aihetta teoksessaan Out of Body Experiences: A Practical Guide to Exploring the Astral Plane.

Tarkoitukseni on kirjoittaa näistä teoksista suomenkieliset tiivistelmät tälle sivulle. Tulethan siis uudelleen vierailemaan! Voit myös tilata uutiskirjeeni, jolloin lähetän sinulle kerran kuussa kirjoituksia new age, terveys- sekä unimaailman aiheista.

 

 

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s