Kuparivesi – Huuhaata vai ei?

Mitä kuparivesi on ja mihin sen juominen perustuu? Otin hieman selvää aiheesta.

Kupariveden juominen on esimerkiksi Ayurvedassa tunnettu perinne, jonka sanotaan juontavan juurensa jo vuosituhansien taakse. Ayurvedisen perinnetiedon mukaan kupariastiat energisoivat ja puhdistavat juomavettä. Kuparilla onkin luonnostaan antibakteerisia ominaisuuksia.

Intiassa kuparisten juoma-astioiden käyttö on edelleen voimissaan ja liittyy holistiseen elämäntapaan. Se on myös viime vuosina levinnyt voimakkaasti läntiseen maailmaan. Yksinkertaisimmillaan kupariveden juominen siis tarkoittaa sitä, että normaalia hanavettä lasketaan kupariseen astiaan, jossa sitä säilytetään muutaman tunnnin ajan ennen juomista. Esimerkiksi 16 tunnin säilytyksellä on tieteellisin menetelmin todettu olevan vettä alkalisoiva ja puhdistava vaikutus.

Kuparin vaikutus ihmisen elimistöön

Ihmisillä ei usein tavata kuparinpuutosta, ja puutokset liittyvätkin yleensä perinnöllisiin sairauksiin. Kupari on tärkeä mineraali, jota ihmiskeho ei itse tuota, mutta jota saamme useimmiten ravinnostamme täysin riittävästi. Esimerkiksi merenelävät, sisäelimet, täysjyväviljat, pähkinät ja suklaa sisältävät runsaasti kuparia. Myös vesistöissä on luonnollista kuparia. Kuparilisiä ei siis itse pidä mennä nauttimaan ilman lääkärin määräystä.

Kupariastioita sen sijaan on käytetty monissa kulttuureissa veden säilyttämiseen jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Niistä liukenee kuparia juomaveteen vain äärimmäisen vähän – ja usein vain ensimmäisten käyttövuosien ajan, jonka jälkeen kupariastian sisäpinnalle muodostuu liukenemista estävä pinta.

Mihin kuparivettä käytetään

On tärkeää ymmärtää ettei kuparivesi sinällään ole mikään lääke. Sen juomisella on suotuisia vaikutuksia, sillä se ionisoi ja alkalisoi tavallista hanavettä. Niinpä sitä onkin mukava juoda vaikkapa rankan joogatunnin jälkeen tai aamulla, kun elimistö tarvitsee yön jäljiltä nesteytystä. Kupariveden juominen aamuin illoin on rauhoittava rituaali, ja ovatpa kupariset pullot vieläpä kauniita.

Toimiiko kuparivesi oikeasti ja onko kupariveden juominen huuhaata?

Kupariveden hyödyt on ajoittain leimattu huuhaaksi aika voimakkaasti. Pikaisella googlettamisella löytyykin muutama blogi, joissa kupariveden juomiselle ilkutaan.

Silti lääketieteessä on herännyt kiinnostus kupariveteen, ja asiaa on ihan oikeasti tutkittu. Tieteellisten tutkimusten tulokset ovat lupaavia, vaikka niitä toki tarvitaankin vielä lisää. Kupariveden juominen on paitsi turvallista, sillä uumoillaan olevan myös suotuisia terveysvaikutuksia. Esimerkiksi the Journal of Health, Population and Nutrition julkaisi tutkimuksen, jossa kupariastiassa säilötty bakteerivesi neutralisoitui 16 tunnin kuluessa. Samoin veden pH -aste kasvoi, eli vedestä tuli alkalisempaa.

daria-volkova-SsPI_Nv-7X4-unsplash

Muut alkalisoidut vedet ja juomat

Esimerkiksi sitruunaveden juomisesta ja sen terveysvaikutuksista on viime vuosina keskusteltu paljon. Hiirillä tehty tutkimus, joka ilmestyi julkaisussa the Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, osoitti sitruunan vähentävän tehokkaasti painonnousua ja lisäävän insuliiniresistenssiä.

Ja vaikka äkkiseltään voisi tuntua, että kirpeä sitruuna happamoittaa elimistöä, on asia juuri päin vastoin: Sitruunalla on elimistöä alkalisoiva vaikutus. Aamun aloittaminen sitruunavedellä onkin mukava tapa: Saat pirteästä sitruunasta reilusti vitamiineja, antioksidantteja ja potkua päivän koitoksiin.

Sitruunaveden valmistaminen on äärimmäisen helppoa. Halkaise sitruuna ja purista siitä mehut sitruspuristimella. Mikäli kokonaisen sitruunan mehu tuntuu äkkiseltään paljolta, myös puolikas riittää hyvin. Kaada tuore sitruunamehu isoon lasiin ja sitten vettä päälle. Voit buustata sitruunavettä vielä ruokalusikallisella laadukasta omegaöljyä.

Jalokivivedet

Monet uskovat kivien energioihin. Jalokivet ovatkin kaunis ja mielialaa kohottava lisä vesipullossasi, mutta mitään tieteellistä näyttöä niiden toimivuudesta ei ole. Mikäli laitat kiviä juomalasiisi tai karahviin, varmistathan kuitenkin, että niistä ei irtoa murusia tai muita jäämiä veteesi. Hiotut kivet ovat siksi parhaita. Pese ne myös itse ensin vaikkapa tiskiharjalla tai sienellä ja tiskiaineella ennen kun päästät ne kosketuksiin juomaveden kanssa. Kivien tulee tietenkin olla sen verran suuria, että ne eivät joudu elimistöösi vahingossa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s