Kuinka unelmakartta tehdään

Kuinka unelmakartta tehdään, ja miksi sen tekeminen on hyödyllistä? Yksi ilmeisistä syistä on tietysti se, että kartta auttaa sinua hahmottamaan ja jäsentelemään unelmiasi sekä haaveitasi. Kartan laatiminen myös rohkaisee sinua tekemään fyysisessä todellisuudessa enemmän asioita tavoitteidesi eteen.

Unelmakartan tekemisessä on kysymys unelmien muuttamisesta suunnitelmiksi, sekä niiden konkretisoinnista käsinkosketeltavaan muotoon. Se myös auttaa sinua ymmärtämään mitä oikeasti elämältä haluat, ja mitä olet valmis tekemään tavoitteidesi saavuttamiseksi.

Voit tehdä unelmakartan johonkin tiettyyn aihepiiriin liittyen. Tai voit tehdä siitä laajan – sellaisen, jossa on kaikki elämäsi eri osa-alueiden tavoitteet. Mikäli unelmakartan aihepiirin rajaaminen tuottaa päänvaivaa, voit esimerkiksi valita seuraavista itseäsi eniten puhuttelevat:

 • Rakkaus ja romanttiset ihmissuhteet
 • Perhe-elämä
 • Ystävät
 • Terveys ja fyysiset harrastukset, sekä niihin liittyvät tavoitteet, kuten laihduttaminen tai lihaskunnon kasvattaminen
 • Luovuus
 • Seikkailu, uudet kokemukset ja matkailu
 • Intellektuaalinen elämä ja uuden oppiminen
 • Uusien taitojen kehittäminen
 • Työ, bisnes ja raha
 • Henkinen elämä ja henkinen kehitys

Intuitiivinen unelmakartta

Unelmakartan voi tehdä monella tavalla. Yksi tapa on ottaa iso paperiarkki – vähintään A3 – ja sitten kasa aikakaus- ja sanomalehtiä. Voit myös etsiä netistä Google -haulla sopivia kuvia.

Leikkaa lehdistä kuvia ja sanoja, jotka resonoivat sinussa. Älä ajattele asiaa liikaa – sinun tulee valita kuvat, jotka herättävät sinussa voimakkaan, positiivisen tunteen. Liimaa kuvat ja sanat paperiarkille kokonaisuuksiksi. Voit myös kirjoittaa kartalle sitaatteja tai tavoitteitasi. Sanat ja kuvat voivat vaihdella hyvinkin konkreettisista laajempiin mielikuviin, kuten “uusi työpaikka” tai “rakkaus.” 

Toinen mukava tapa tehdä helposti päivitettävä unelmakartta on laatia se korkkitaululle. Kiinnitä siihen uusia kuvia ja lauseita sitä mukaa kun niitä putkahtelee tiellesi. Voit toki tehdä kartan myös tietokoneella tai älypuhelimen kuvanmuokkaus- tai kuvakollaasiohjelmalla.

Tai jos olet kätevä käsistäsi – tai haluaisit olla! – voit tehdä unelmakartasta kokonaisen leikekirjan. Käsityö- ja paperitarvikekaupoista löytyy paljon hienoja materiaaleja. Voit kuitenkin myös tehdä kartan kokonaan ilmaisista materiaaleista – rahan käyttäminen tähän tarkoitukseen ei ole lainkaan tarpeellista – ei etenkään silloin, mikäli tavoitteisiisi kuuluu säästää rahaa.

Tavoitteellinen unelmakartta

Tavoitteellisessa unelmakartassa lähdetään jo alusta asti luomaan suunnitelmia. Kysy itseltäsi:

 • Mitä minä haluan?
 • Mitä minä tarvitsen?
 • Mitä arvostan?
 • Miltä minusta tuntuu, kun unelmani on saavutettu? Mitä haluan tuntea?

Valitse voimakkaita, yksittäisiä sanoja kuten koti, ilo tai mielenrauha. Muista myös konkreettiset sanat ja tavoitteet, kuten vaikkapa joogatunnit, uusi työpaikka tai asunnon hankkiminen.

Mikäli haluat toden teolla keskittyä unelmakartan tunnelmaan tai meditoida, valitse rauhallinen paikka, jossa sinua ei häiritä. Voit sytyttää kynttilöitä tai kenties polttaa suitsuketta. Antaudu sitten unelmiesi vietäväksi. Tässä hetkessä ei ole kysymys siitä, mikä on mielestäsi oikeasti mahdollista. Älä kyseenalaista unelmiasi. Kuuntele syvimpiä haaveitasi ja toiveitasi. Leikittele niillä. Tehtävän tarkoitus on avata mielesi sellaiselle, mitä et uskaltanut ennen kuvitella todeksi. Näe sielusi silmin itsesi tilanteessa, jossa unelmasi ovat toteutuneet: Miltä sinusta tuntuu? Miltä siellä näyttää ja tuoksuu? Mitä kuulet?

On äärimmäisen tärkeää, ettet laita unelmakarttaasi sanoja tai kuvia, jotka saavat sinut tuntemaan olosi huonoksi. Jos vaikkapa haluat laihduttaa, mutta liimaat unelmakartallesi kuvan langanlaihasta supermallista, jollaiseksi et edes halua tulla (ja jonka näkeminen ahdistaa sinua!) on kartalla täysin toivottua vastainen tulos. Liimaa kartalle sen sijaan kuvia hyvistä ja terveellisistä ruoista tai nauravista ja kuntoilevista ihmisistä – ennen kaikkea sellaisista, jotka tekevät sinun haluamiasi asioita.

Aseta sitten unelmakartta sellaiseen paikkaan, josta näet sen vaikkapa joka aamu. Kysy itseltäsi joka aamu, mitä pientä voisit tehdä tänään unelmiesi saavuttamiseksi? Jokainen pieni askel on tärkeä.

Unelmista todeksi

Kun unelmakartta on valmis, on aika tehdä suunnitelma. Älä odota ulkoisten asioiden muuttuvan itsestään. Sinä voit hallita tunteitasi, toiveitasi, ajatuksiasi – ja sitä kautta toimintaasi.

Unelmat pysyvät unelmina niin kauan kun vitkuttelet niiden kanssa. “Sitten kun saan palkankorotuksen–” tai “sitten kun löydän rakkauden–” ovat pelkkiä tekosyitä. Ne eivät vie sinua yhtään lähemmäksi sitä elämää, jota haluaisit elää. Haluatko palkankorotuksen? Mitä voit tehdä tänään paremmin, jotta saisit sen? Laita karttasi sellaiseen paikkaan, että et pääse unohtamaan asiaa.

Vain sinä voit tehdä päätöksen. Jatkatko samalla tavalla kuin ennenkin vai muutatko vihdoinkin jotakin? Vain hölmö odottaa, että elämä muuttuu sängyssä makaamalla. Lue lisää mielen voimasta ja sinun kyvystäsi vihdoinkin ottaa elämäsi haltuun täältä.

“Trade your expectations for appreciation and your whole life will change.”

– Tony Robbins

Lisää luettavaa

Sanna Wikström: Minun unelmakarttakirjani

Sanna Wikström: Parisuhteen unelmakarttakirja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s