Miten oppia heräämään aikaisin

Monet henkilöt, joita yhteiskuntamme tituleeraa menestyneiksi, nousevat aikaisin. Kuudelta herääminen kuului esimerkiksi Steve Jobsin rutiineihin. Dwayne “The Rock” Johnson puolestaan sinkoaa itsensä sängystä ylös jo kello 04:30 ja aloittaa maineikkaan aamurutiininsa.

Viideltä herääminen ei kuitenkaan ole kaikille luontaista. Jotkut meistä ovat vielä seitsemältäkin zombeja. Herätyskello pirahtaa soimaan kuin ärsyttävä radiomainos. Juuri se, jota vihaat kaikkein eniten. Painat torkkua ja käännät kylkeä. Edellisenä iltana tehdyt suunnitelmat rauhallisesta aamupalasta haihtuvat olemattomiin, kun ryntäät suihkuun puoli tuntia myöhässä. Mylläät vaatekaapin etsiessäsi nopeasti jotakin päälle pantavaa – ja samanparisia sukkia. Kampaat hiukset bussimatkan aikana ja huomaat samalla, että kotiavaimet unohtuivat. Taas.

Kuulostaako tutulta? No et ole yksin! Ja vaikka kuinka vannoisit itsellesi, että tänään menet aiemmin nukkumaan, ei siitä tule illalla mitään. Sinua ei yksinkertaisesti väsytä ennen puoltayötä. Ja sitä paitsi Netflixiin on tullut lempisarjasi uusi kausi.

Haluaisitko olla aamuvirkku, mutta et tiedä miten oppia heräämään kukonlaulun aikaan? Olet ehkä yrittänytkin nousta sängystä tavallista aiemmin, mutta edellisenä iltana niin loistavilta tuntuneet suunnitelmat kuivuvat aamulla kasaan. Lue alta muutama vinkki rauhallisen ja virkistävän aamurutiinin luomiseksi. Tekstin lopusta löytyy myös pomminvarma niksi sellaisille, jotka ovat mielestään jo kokeilleet kaikkea.

Miksi sinun pitäisi nousta aikaisin sängystä ylös?

Onko sinulla jokin erityisen painava syy nousta aamulla aiemmin ylös? Haluatko saavuttaa jotakin? Kentis meditoida tai opiskella? Syödä aamupalaa yhdessä perheesi kanssa? Käydä salilla ennen työpäivää? Kirjoittaa? Kävellä rauhassa töihin?

Kun tiedät miksi heräät, on kehon huijaaminen helpompaa myös unenpöpperössä.

Ilta- ja aamurutiinit kuntoon

Tämän saarnan olet varmasti kuullut aiemminkin. Ehkäpä juuri sen vuoksi, että siinä on perää. Hyviin iltarutiineihin kuuluu esimerkiksi se, että älylaitteet ja TV sammutetaan säälliseen aikaan, jotta aivot saavat hengähdyshetken. Säädä myös valot himmemmälle. Pese hampaat ja sujahda pyjamaan. Entä miltä pieni iltajooga kuulostaisi? Tai hemmetin kova salitreeni – jos olet enemmänkin sitä tyyppiä?

Mikäli heräät myöhään, ei uni tule illallakaan aikaisin. Siksi on turha mennä sänkyyn notkumaan ellei sinua väsytä. Lue kirjaa. Tai käytä iltahetki itsellesi sopivimman aamurutiinin pohtimiseen. Mitä sinun täydellinen aamusi pitäisi sisällään?

Aikaista heräämistä hiljalleen – mikäli et sitten pidä shokkityylistä

Väkevinkin tahdonvoima on herätyskellon soidessa kovilla, kun mieli ja keho vielä kaipaavat peiton lämpimään syleilyyn. Siinä tilanteessa ei hieno aamurutiinisuunnitelma paljoa paina. Muista kuitenkin, että monille meistä aikaisin herääminen on opittu tapa. Harva voi nyky-yhteiskunnassa elää täysin sisäisen kellonsa mukaan. Niinpä sinäkin voit lempeästi ohjata kehoasi aamuvirkuksi vaikkapa varttitunti kerrallaan.

Toisaalta heräämisen aikaistaminen kertalaakista voi toimia osalle meistä paremmin kuin pehmeä tyyli. Sängystä nouseminen tulee joka tapauksessa olemaan tuskaa – Joten miksi et “pilaisi” paria päivää ihan reilusti. Illalla uni maittaa taatusti kun olet aamulla vähän kärsinyt.

Ja sitten siihen täkyniksiin.

Kaksi herätyskelloa – Tai herätyskello toisessa huoneessa

Oletko kokeillut kaikkea, etkä siltikään pysty estämään itseäsi torkuttamasta? Jos olet oikeasti sitoutunut nousemaan aiemmin (ja sinussa on ehkä vähän masokistin vikaa), laita herätyskello soimaan toiseen huoneeseen. Säädä se niin kovalle kuin voit. Niinpä sinun on yksinkertaisesti pakko nousta ylös ennen kun naapurit soittavat poliisit. Hyvä paikka herätyskellolle on kahvinkeittimen vieressä.

Mikäli perheeseesi kuuluu muita, jotka eivät innostu pakkoherätyksestä poskettomaan kellonaikaan, laita herätys soimaan myös sänkysi viereen kolmea minuuttia aiemmin kuin toisessa huoneessa sijaitseva kello. Näin sinun on jälleen aivan pakko nousta ylös ennen kun suututat kaikki muut nukkujat. Paras tapa herätä aikaisin on se, että ei jätä itselleen vaihtoehtoja.

Eikö se onnistu sittenkään?

Kokeilitko kahta herätyskelloa, mutta se tekee sinut vain vihaiseksi? Vielä kahden viikon päästä aloittamisesta?

Ei hätää. On totta, että monet menestyneet henkilöt heräävät aikaisin. Mutta eivät kaikki. Vaikka en kannustakaan sinua luovuttamaan, on tyhmää väittää, että sillä mihin aikaan saat hommia tehtyä olisi jotakin merkitystä lopputuloksen kannalta. Paljon tärkeämpää on se, että saat projektisi kunnialla loppuun. Se, että olet johdonmukainen. Se, että todella uhraat aikaasi itsellesi ja unelmillesi.

Monet meistä kokevat, että aamulla aivot ovat parhaassa vireessä – juuri levänneinä, uusia ideoita pulputen. Mutta kukaan meistä ei menesty vain siksi, että herää aikaisin. Tärkeämpää on asenteesi ja se, mitä annettavaa sinulla on. Tapahtuipa se sitten keskiyöllä tai aamuvarhain.

Makoisia unia ja inspiroivia aamuja toivottaen,

Helena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s