Eteeristen öljyjen käyttö

Miten eteerisiä öljyjä käytetään arjessa? Tässä artikkelissa esitellään tavallisimpien eteeristen öljyjen erilaisia ominaisuuksia sekä turvallisia käyttötapoja. Lue alta lisää myös yleisimpien öljyjen ja kasvien vaikutuksista.

Eteeriset öljyt ovat kasveista höyrytislaamalla valmistettavia öljyjä, jotka haihtuvat helposti ja joilla on erittäin voimakas aromi. Niitä valmistetaan useimmiten kukista ja lehdistä, mutta myös esimerkiksi juurista. Noin 10% kaikista maailman kasveista on aromaattisia, eli niillä on homeelta, haavoilta ja kuivumiselta, sekä myös esimerkiksi kasvitaudeilta suojaavia ominaisuuksia. Parfyymeissa, saippuoissa ja monissa luontaistuotteissa käytetään eteerisiä öljyjä.

Eteeristen öljyjen käyttö

Koska monet eteeriset öljyt ovat väärinkäytettyinä myrkyllisiä, on äärimmäisen tärkeää opiskella niiden oikeaoppista käyttöä ennen sen aloittamista. Eteerisiä öljyjä käytetään usein hengittämällä niiden höyryä esimerkiksi diffuuserin avulla. Lisäksi öljyjä voi laimennettuna levittää iholle voiteen tapaan, tai niitä voi lisätä vaikka shampoon tai hoitoaineen joukkoon. Eteerisiä öljyjä käytetäänkin esimerkiksi luonnonkosmetiikan tuoksua tuovana ja ihoa tai hellivänä ainesosana.

Eteerisen öljyn laimennussuhde ja käyttömäärä

Mikäli haluat levittää öljyä suoraan iholle, sekoita sitä pieni määrä esimerkiksi kookos- , jojoba- tai neitsytoliiviöljyyn. Näitä laimennustarkoitukseen käytettäviä öljyjä voidaan kutsua myös kantajaöljyiksi.

Hyvä sekoitussuhde on yksi tippa eteeristä öljyä teelusikalliseen kantajaöljyä. Huomaathan kuitenkin tarkistaa, kuinka vahvaa öljysi on alunperin – joitakin öljyjä tarvitaan vähemmän kuin toisia!

Kantajaöljyt levittävät eteerisen öljyn iholle tasaisesti ja auttavat sitä myös kestämään pidempään. Myös kantajaöljyt itsessään ovat usein ihoa ja elimistöä hoitavia – kuten vaikkapa pehmeä jojobaöljy on.

Eteeristen öljyjen terveysvaikutukset

Erilaisilla eteerisillä öljyillä sanotaan olevan monenlaisia vaikutuksia, joita on myös tutkittu ahkerasti. Eteeriset öljyt voivat parantaa mielialaa, ja monet niistä ovat lisäksi antibakteerisia. Yksi tunnetuimmista on teepuuöljy, jota lisätään moniin kuuluisiin aknenhoitotuotteisiin kautta maailman.

Tiettyjen öljyjen kerrotaan myös tutkitusti auttavan esimerkiksi päänsärkyyn ja edistävän flunssasta toipumista. Lue alta lisää eri öljyjen vaikutuksista.

priscilla-du-preez-ukZazKwQpec-unsplash

Laventeliöljy

Laventeli on lempeä ja rauhoittava yrtti, jonka uskotaan helpottavan nukahtamista. Sekoita makoisten unien edistämiseksi 1 tippa laventeliöljyä teelusikalliseen oliivi- tai jojobaöljyä. Hiero ihastuttavan tuoksuista öljyä esimerkiksi rintakehään tai ranteisiin. Mikäli voimakkaat hajut eivät ärsytä sinua, voit painaa pienen tipan öljyä myös otsallesi. Varo kuitenkin silmänympärysihoa!

Mikäli haluat välttää ihokosketusta, voit pudottaa muutaman tipan öljyä tyynyliinan kulmaan tai pussilakanaan.

Teepuuöljy

Kuuluisalla teepuuöljyllä on antibakteerisia ja tulehdusta alentavia ominaisuuksia. Se on myös erittäin voimakas öljy, jonka käytössä on syytä olla varsinkin aluksi varovainen.

Teepuuöljyllä voi puhdistaa haavoja, ehkäistä hilsettä ja hoitaa jalkasientä. Se sopii myös epäpuhtaan ihon hoitamiseen ja suuvedeksi – tietysti laimennettuna!

Antibakteerisena suuvetenä: Lisää 1 – 2 tippaa teepuuöljyä kupilliseen vettä ja purskuttele suussa. Huomaathan, että teepuuöljyä ei saa niellä vaan se pitää sylkeä pois. Sisäisesti nautittuna teepuuöljy on myrkyllistä.

Aknen hoidossa: Lisää 2 tippaa teepuuöljyä kupilliseen vettä ja käytä kasvoveden tapaan epäpuhtaalla iholla kerran päivässä. Levitä öljy iholle vanulapulla. Huomaathan, että iho voi aluksi kuivua voimakkaasti. Mikäli ärsytystä ilmenee, lopeta öljyn käyttö.

Hilseen hoidossa: Lisää muutama tippa öljyä tavallisen shampoon joukkoon ja pese hiukset normaaliin tapaan. Vältä öljyn joutumista silmiin.

Piparminttuöljy

Eteerinen piparminttuöljy on yli 20 kertaa tavallista piparminttuteetä voimakkaampaa. Tästä voi hyvin päätellä, kuinka tehokkaita öljyt ovat, ja miksi niiden käytössä tulee aina olla varovainen.

Piparminttuöljyn sanotaan edistävän ruoansulatusta, tappavan bakteereita (erityisesti suussa), lieventävän ihoärsytystä ja helpottavan stressiä ja ahdistusoireita.

Hierontaöljynä: Lisää 2 – 3 tippaa piparminttuöljyä ruokalusikalliseen sopivaa kantajaöljyä, kuten vaikkapa oliiviöljyä. Hiero seoksella kipeitä lihaksia ja jalkoja.

Suuvetenä: Sekoita 1 tippa piparminttuöljyä lasilliseen vettä. Purskuttele suussa 30 sekunnin – minuutin ajan.

Eukalyptusöljy

Raikas ja eksoottinen eukalyptusöljy on kuumetta ja flunssaoireita lieventävä luonnon oma tehopakkaus. Se myös karkottaa hyönteisiä, vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa ja rentouttaa kipeitä lihaksia. Sen sanotaan jopa auttavan päänsärkyyn.

Flunssaoireisiin: Kiehauta kattilallinen vettä ja lisää siihen muutama tippa eukalyptusöljyä. Aseta sitten kattila pöydälle patalapun päälle ja kumarru kattilan ylle. Peitä kattila ja pääsi pyyhkeellä ja hengitä höyryä syvälle keuhkoihin muutaman minuutin ajan, silmät suljettuina. Tukkoinen nenäsi aukeaa takuulla – ja rentoudut.

Eukalyptusöljy on myös erityisen hyvä öljy diffuuserissa höyrystettäväksi.

Appelsiiniöljy

Huumaavan tuoksuinen appelsiiniöljy piristää ja lievittää tulehdusta. Käytä sitä infektioiden ehkäisyyn ja mielialan kohottamiseen. Lisäksi se tehostaa verenkiertoa ja auttaa akneihon hoidossa.

Lisää muutama tippa appelsiiniöljyä suihkepulloon, joka on täytetty vedellä. Suihkuta ympäriinsä ja nauti kesän tuoksusta.

Appelsiiniöljyä voi lisätä myös muutaman tipan kylpyveteen tai vaikkapa kasvo- ja vartalovoiteeseen. Vältä herkkää silmänympärysihoa.

Kaneliöljy

Kaneli on meillä Suomessa perinteisesti liitetty jouluun ja erilaisiin leipomuksiin. Sen makea, aromikas tuoksu myös muistuttaa kodikkaista ja tunnelmallisista syysilloista.

Kaneli tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja tehostaa verenkiertoa. Sillä on myös pöpöjä tappavia vaikutuksia. Lisäksi kaneliöljyä käytetään esimerkiksi päänsärkyjen ja kipeiden nivelten hoidossa. Sanotaanpa sen jopa lievittävän negatiivisia ajatuksia ja tehostavan aivojen toimintaa.

Kaneliöljyä voi käyttää suoraan iholla. Sekoita sitä muutama tippa ruokalusikalliseen kantajaöljyä. Hiero kipeisiin kantapäihin, kyynärpäihin ja jumissa olevaan niskaan.

Kamomillaöljy

Kamomillaöljy lienee eräs tunnetuimmista ja laajimmin käytetyistä eteerisistä öljyistä. Sitä käytetään esimerkiksi ihonhoitotuotteissa, pesuaineissa ja monenlaisissa hajusteissa muun muassa sen antibakteeristen ja rentouttavien ominaisuuksien vuoksi. Kamomillaöljyn uskotaan myös edesauttavan ihon pysymistä nuorekkaana.

Kamomillaöljyä voi käyttää laventeliöljyn tapaan univaikeuksien luonnonmukaisessa hoidossa. Lisäksi sitä voi laittaa pienen tipan teen joukkoon, mikäli sinulla on ruoansulatusvaikeuksia. Älä käytä sisäisesti mikäli olet raskaana tai imetät.

daiga-ellaby-ClWvcrkBhMY-unsplash

Eteeristen öljyjen käytön riskit

Eteeristen öljyjen käytössä tulisi aina noudattaa varovaisuutta ja maltillisuutta. Mikäli aiot levittää öljyä suoraan iholle, tee ensin testi pienellä ihoalueella ärsytysreaktioiden poissulkemiseksi. Odota sitten 24 tuntia ennen öljyn käytön jatkamista, jotta varmistat sen turvallisuuden juuri sinun ihollasi. Eteeriset öljyt voivat väärin käytettynä aiheuttaa kivuliaita ja ärhäköitä allergiareaktioita. Ärsytys voi myös puhjeta myöhemmin, vaikka olisit aiemmin sietänyt öljyä hyvin ja jopa hyötynyt siitä. Siksi onkin tärkeää aina laimentaa eteerinen öljy asianmukaisesti – Vaikka uskoisitkin sen sopivan sinulle!

Useimpia öljyjä ei saa lainkaan nauttia sisäisesti. Myös raskaana olevien ja imettävien naisten, sekä lasten on syytä käyttää öljyjä vain maltillisesti. Vauvoille öljyjen käyttöä ei suositella ollenkaan.

Suomalaiset eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt kuten muukin luonnonkosmetiikka kannattaa toki hankkia kotimaisilta pientuottajilta. Suomalaiset eteeriset öljyt ovat paitsi puhtaita myös laadukkaita, ja taatusti luomumenetelmin kasvatetuista raaka-aineista uutettuja.

Suomalaisia eteerisiä ja hierontaöljyjä tarjoaa vuosikymmenten kokemuksella esimerkiksi Frantsila. Myös Puhdas+ -tuotemerkin valikoimasta löytyy edullisia, kotimaisia öljyjä. Suosittelen kaikille kiinnostuneille Hyvinvoinnin.fi -verkkokaupan laajaa öljyvalikoimaa.

5 Comments Add yours

 1. Hei Helena. Minäkin käytän YL:n öljyjä, ovat kyllä hyviä.

  Liked by 1 person

  1. Eteeriset öljyt ovat kyllä niin hyviä ja monikäyttöisiä! Pitää vaan olla tarkkana sen kanssa, että niitä ei joudu väärään paikkaan. Onko sinulla jokin lempiöljy?

   Itse tykkään erilaisista valmiista tuoksusekoituksista, joissa on esimerkiksi sitrushedelmiä. Ja santelipuu on yksi kestosuosikeistani.

   Like

 2. Olen käyttänyt jo pitkään öljyjä – yl:n pari vuotta. Lempiöljyt vaihtelee viikottain, välillä jopa päivittäin: Laventeli on kestosuosikki, perässä tulevat Rosmary, Sage, Pine ja muut puutuoksut. Niitä on niin paljon. Sekoituksista en niinkään piittaa.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s