Greipin hyödyt

Kirpeä greippi ei kaikkia miellytä. Se on kuitenkin yksi terveellisimmistä hedelmistä, johon kannattaa tutustua, vaikka sen maku aluksi irvistyttäisi. Perehdyin tämän artikkelin laatimista varten moniin tieteellisiin tutkimuksiin, joiden avulla greipin hyödyt ja salat aukenivat. Linkkilistan, sekä ohjeita terveellisiin ja maistuviin greippijuomiin ja -ruokiin, löydät tekstin lopusta.

Greipin vaikutukset ihmisen terveyteen

Greipin hyödyt ovat moninaiset. Greippihedelmässä on vain vähän kaloreita ja samalla runsaasti ravintoaineita. Se onkin omiaan pitämään näläntunnetta loitolla, ja saattaa tehostaa kehon immuunijärjestelmän toimintaa. Antioksidantti- ja kuiturikkaan greipin sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevää vaikutusta on myös kartoitettu tieteellisin tutkimuksin.

Greippi sisältää runsaasti C-vitamiinia, potassiumia ja A-vitamiinia. Jo puolikas greippi täyttää peräti 64% ihmisen päivittäisestä C-vitamiinintarpeesta, ja sisältää jopa 28% tarvittavasta A-vitamiinista. Ja vaikka myös greippimehun hyödyt ovat myös kiistattomat, kannattaa tämä hedelmä nauttia sellaisenaan, jotta saisit lisäksi sen kuiduista kaiken irti.

Greipin vaikutus maksaan

Greippihedelmän sisältämät antioksidantit suojaavat maksaa luonnollisella tavalla. Kaksi tärkeintä greipistä löytyvää antioksidanttia ovat nimeltään naringeriini ja naringiini, joiden on todettu ehkäisevän maksavaurioiden syntymistä eläimillä.

Greipin sisältämät antioksidantit hoitavat maksaa kahdella tavalla: Ne suojelevat soluja ja ehkäisevät tulehduksen syntymistä. Lisäksi naringeriini lisää rasvaa polttavien entsyymien muodostumista kehossa, mikä saattaa osaltaan auttaa rasvan vähentymisessä sisäelinten ympäriltä. On kuitenkin mainittava, että tähän asti greipin sisältämien antioksidanttien terveysvaikutuksia on tutkittu erikseen – ei siis greippihedelmässä itsessään. Tutkimukset antavat silti hyvää osviittaa myös greipin mahdollisista suotuisista vaikutuksista ihmiskehoon.

Greippi voi ehkäistä munuaiskiviä

Greippi saattaa ehkäistä munuaiskivien syntymistä. Munuaiskivet ovat munuaisissa kristallisoituneita kuona-aineita, jotka normaalisti poistuisivat virtsan mukana, mutta saattavat joskus kehittyä kivuliaiksi kiviksi. Greipin sisältämän sitruunahapon on todettu sitovan erityisesti munuaisissa esiintyvää kalsiumia, josta kivet myös osittain muodostuvat. Lisäksi sitruunahappo kohottaa virtsan pH-arvoa, mikä tekee siitä munuaiskiville epäedullisen kasvualustan. Niinpä voisi sanoa, että greippi huuhtoo kehoa kuona-aineista ja pitää omalta osaltaan huolta myös munuaisten ja virtsatiehyiden terveydestä.

Greippi ja laihduttaminen

Greippi on oivallinen laihdutushedelmä, sillä se sisältää paljon kuituja ja vain vähän kaloreita. Se myös sisältää runsaasti vettä, mikä osaltaan kuitujen kanssa täyttää vatsaa ja estää ylensyöntiä. Ennen ruokailua greippiä nauttineet laihtuivat keskimäärin enemmän kuin verrokkiryhmä. Lisäksi greipin todettiin tutkimuksessa kaventaneen tutkittavien vyötäröä sekä vaikuttaneen suotuisasti koehenkilöiden kolesterioliarvoihin. Myös greipin sisältämät kuidut pitävät nälkää tehokkaasti loitolla.

Greippi yksistään ei tietenkään tee kenestäkään laihaa, mutta se oivallinen osa terveellisestä ja tasapainoista ruokavaliota. Painonhallintaan pyrkivän kannattaa ehdottomasti syödä greipit hedelmälihoineen, jotta myös kuidut tulisi hyödynnettyä.

Greippi ja lääkkeet

Greipillä on yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Tarkista siksi aina lääkeselosteesta, voitko nauttia sitä myös lääkekuurin aikana. Greippi saattaa joko estää tai tehostaa esimerkiksi joidenkin antibioottien imeytymistä. Mikäli olet epävarma siitä, saako lääkkeesi kanssa nauttia greippiä, tarkista asia lääkäriltä.

Greippi ja hammaskiille

Hapan greippi, kuten muutkin sitrushedelmät, saattaa vaurioittaa herkkää hammaskiillettä. Niinpä sen nauttimisen jälkeen kannattaa huuhdella suu vedellä. Älä kuitenkaan heti harjaa hampaitasi, sillä hankaaminen saattaa edistää kiillevaurioiden syntymistä. Odota ainakin puoli tuntia ennen hampaiden harjaamista.

Toinen hyvä konsti on syödä greipin nauttimisen jälkeen palanen juustoa, jonka ainesosat neutralisoivat sitrushedelmien happojen vaikutuksia.

Greippireseptejä

Greippi on maultaan aika kirpeä hedelmä, joskin mehukas. Sitruunaan verrattuna maku on jopa mieto, joten jos olet tottunut juomaan aamulla sitruunavettä, ei greippi varmastikaan tule olemaan sinulle ongelma.

Älä lisää greippimehuun valkoista sokeria, vaan totuttele makuun hiljalleen. Purista puolikas greippi isoon lasilliseen kylmää vettä. Mikäli maku ei edelleenkään miellytä, voit lisätä mehun joukkoon tilkkasen hunajaa.

Greippi-inkiväärishotti

Greippi, porkkana ja inkivääri sopivat hyvin yhteen. Mikäli sinulla ei ole mehustinta, kannattaa porkkanamehu ostaa valmiina. Paloittele kokonainen greippi tehosekoittimeen ja lisää joukkoon hienonnettua inkivääriä. Kaada päälle kunnon loraus porkkanamehua ja surauta sitten sileäksi. Helppo ja nopea resepti tuo taatusti puhtia aamuusi!

Greippismoothie

Ihana greippismoothie syntyy mansikoista, omenasta ja greipistä. Voit myös lorauttaa joukkoon hieman jogurttia, mikäli mielit pehmeämpää makua.

Paloittele omena ja puolikas greippi tehosekoittimeen. Lisää päälle iso kourallinen halkaistuja mansikoita. Myös jäiset mansikat sopivat smoothieen oikein hyvin, ja halutessasi voit myös maustaa sitä inkiväärillä. Jätä tällöin jogurtti pois.

Greippisalaatit

Herkullinen greippi sopii myös ruokaisaan salaattiin. Avokado, erilaiset juustot ja äyriäiset, kuten vaikkapa katkarapu, ovat oivallisia greipin kumppaneita. Kokeile greippiä esimerkiksi fetasalaatin tai juusto-viinirypälesalaatin kanssa.

Greippi-korianteri-katkarapusalaatti

  • 1 greippi
  • 2 avokadoa
  • hienonnettua korianteria
  • 200 – 300 grammaa paistettuja katkarapuja
  • 1/2 punasipulia
  • haluamaasi salaattia (jäävuorisalaatti, pinaatinlehdet yms.)
  • makeaa chilikastiketta tai loraus maapähkinäöljyä

Paista katkaravut kuumalla pannulla. Halutessasi voit paistaa ne hienonnetun valkosipulin kanssa ja maustaa hyppysellisellä suolaa ja pippuria.

Kuutioi greippi ja avokadot. Pese salaatti ja revi se sopivan kokoiseksi. Hienonna joukkoon punasipuli ja korianteri. Lisää greippi, katkaravut ja avokado salaattiin. Halutessasi mausta makealla chilikastikkeella tai maapähkinäöljyllä, sekä ripauksella suolaa.

Lähteet ja aiheesta muualla

Alla olevista linkeistä näet, mihin tieteellisiin tutkimuksiin ja muihin korkealuokkaisiin lähteisiin tässä artikkelissa viitataan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26377694

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22304836

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19911682

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2006.9.49

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21288350

https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit#section4

Viitattu 08.02.2020

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s