Suomalaiset voimaeläimet

Kirjoitin aiemmin tällä viikolla postauksen siitä, miten voi löytää oman voimaeläimensä. Tänään aiheena ovat erityisesti suomalaiset voimaeläimet, jotka asustelevat Suomen luonnossa. Kotoisat metsiemme ja vesistöjemme asukit ovat toki monille meistä luontaisempia ja rakkaampia eläinkumppaneita kuin kaukaisemmat villieläimet. Toisaalta monia suomalaisia voimaeläimiä on myös pelätty, sillä osa niistä on metsän petoja.

Mikäli sinua kiinnostaa voimaeläinaihe yleensä, käy ensin lukemassa ylle linkkaamani postaus. Se aukeaa omaan ikkunaansa. Ellet ole vielä löytänyt voimaeläintäsi, voit meditoida sen energiaa tai pyytää eläintä ilmestymään uniisi.

Suomalaiset voimaeläimet

Alla on kuvattu tärkeimpiä suomalaisia myyttisiä voimaeläimiä erikseen. Lista täydentyy.

Karhu

Karhua on pidetty monissa arktisissa kulttuureissa vanhastaan pyhänä eläimenä. Myös Suomessa karhua pidettiin niin voimallisena, että sille annetiin monta kiertoilmausnimeä, kuten mesikämmen, kontio ja metsän kuningas. Näin vältettiin kutsumasta petoa kylään. Myös karhu on alunperin kiertoilmaus, sillä ilmeisesti tämän ylvään eläimen varhaisempi nimi on ollut Otso. Karhun voimakkuudesta kertoo myös vanha suomalainen myytti siitä, että kotieläimet tulivat alunperin ihmisten luokse juuri karhua pakoon.

janko-ferlic-ypS9j3UzqLk-unsplash
Kuva: Janko Ferlic.

Toteemieläimenä karhu viittaa voimaan ja itsevarmuuteen. Se liittyy myös vahvasti maan elementtiin ja metsiin – ja sillä onkin valta maadoittaa ja puhdistaa energioita.

Mikäli karhu ilmestyy yhtäkkiä uniisi, on se usein merkki parantumisen tai rauhoittumisen tarpeesta. Tämä tarve voi liittyä joko sinuun itseesi, tai olla kehotus auttaa muita paranemisen tiellä. Karhu kehottaa sinua lepäämään ja rentoutumaan, sekä löytämään jälleen kadonnut yhteys luontoon.

Karhu voi ilmestyä suojeluseläimeksesi myös silloin, kun edessäsi on suuria haasteita. Se neuvoo sinua nyt tarttumaan rohkeasti johtajan rooliin. Toistuvat karhu-unet kehottavatkin sinua kohtaamaan vaikeat tilanteet rohkeasti ja itsevarmasti. Älä enää pelkää. On aika nousta vastarintaan.

Ilves

Ilveksen kohtaaminen on varsin harvinaista. Ilves on ainoa Suomessa luonnonvaraisena tunnettu kissalaji, ja vaikka se oli 1900-luvun alussa vaarassa kuolla sukupuuttoon, on kanta nyt elpynyt. Ilves voimaeläimenä kertoo siitä, että olet tarkkanäköinen henkilö.

Voimaeläimenä ilves liittyy myös magiaan ja salaisuuksiin. Tämä tupsukorva ilmestyy sinulle silloin, kun sinun on tarkoitus katsoa jotakuta ihmistä tai asiaa pintaa syvemmälle. Olet ehkä kohdannut jonkun merkittävän henkilön, jolla tulee olemaan erityinen tehtävä elämässäsi. Tai vastaavasti omat selvännäkijän kykysi saattavat olla heräämässä. Tiedät ehkä intuitiivisesti asioita, joita sinulle ei ole ääneen kerrottu.

Ilves on mysteerien vartija. Unet tai näyt ilveksestä kehottavatkin sinua nyt herkistämään mielesi jollekin sellaiselle, joka sinulta on aikaisemmin jäänyt huomiotta. Mitä ihmiset piilottelevat rooliensa alla? Mitä kätkeytyy sanomattomien asioiden taakse?

Kyykäärme

Kyykäärmettä on Suomessa sekä pelätty että kunnioitettu. Sillä uskottiin olevan aivan erityisiä suojelevia voimia esimerkiksi tulipaloja ja sairauksia vastaan.

Voimaeläimenä kyykäärme kertoo shamanisista kyvyistä ja mahdista. Käärme ylipäätään on alkukantaisen voiman sekä elämänvoiman symboli, jolla ajatellaan olevan parantavia kykyjä.

Tärkein kyykäärmeen tuoma viesti on henkinen ohjaus ja johdatus. Se yhdistää sinut jälleen alkulähteeseen, jossa sekä henkinen ulottuvuus että alkukantaiset vietit kohtaavat.

Kotka

Kotka on paitsi Suomessa, myös Pohjois-Amerikan natiivikulttuureissa ollut tärkeä myyttinen eläin. Se on erityisesti viestinviejä, jota on pidetty peräti lintujen kuninkaana.

Kotka voimaeläimenä kertoo siitä, että osaat katsoa asioita monesta perspektiivistä. Pystyt hahmottamaan suuria kokonaisuuksia, ja sinulla on paljon tervettä rationaalisuutta. Kotkat ovat juuri niitä henkilöitä, jotka voivat olla samaan aikaan sekä loogisia että henkisiä – ymmärtäen, että näiden asioiden ei tarvitse sulkea toisiaan pois.

Amerikan intiaanit tunsivat kotkan ukkoslintuna. Toisaalta kotka on liitetty monissa kulttuureissa myös aurinkoon. Sen sanotaan edustavan seksuaalista voimaa, rohkeutta, toivoa ja luovuutta. Tämä tärkeä lintu oli lisäksi näkyjen ja parantavien voimien eläin.

Laulujoutsen

Ylväs joutsen voimaeläimenä on mahdin ja rauhan symboli. Toisaalta se liittyy tuonpuoleiseen, sillä monien muiden lintujen tavoin myös joutsenella on ajateltu olevan kyky liikkua Tuonelan virralla, ja siten toimia viestinviejänä elävien ja kuolleiden välillä.

Joutsen liittyy henkiseen kasvuun ja heräämiseen. Se on rakkauden ja uskollisuuden symboli, joka vihjaa sitoutumisen tarpeesta. Lisäksi joutsen on unimestari, joka auttaa sinua ymmärtämään paremmin uniasi ja niiden viestejä. Joutsen on pitkään ollut suomalaisille pyhä eläin,

Pöllö

Yökukkuja pöllö on viisauden ja henkimaailman lintu, joka symboloi intuitiota ja magiaa. Voimaeläimenä pöllö on aivan erityisen mahtava, sillä niin monien erilaisten asioiden katsotaan kuuluvan sen valtakuntaan.

Pöllö tuo paitsi rahallista onnea ja vaurautta, myös viisautta ja rohkeutta sille, jonka se on valinnut ihmiskumppanikseen. Pöllö kielii lisäksi tulevasta muutoksesta tai henkisestä kasvusta.

Susi

Itsenäinen susi on vapauden eläin. Et piittaa muiden mielipiteistä ja harkitset tarkoin, ketä laumaasi päästät.

Susi on monissa kulttuureissa, saduissa ja mytologioissa ollut pahansuopa eläin. Esimerkiksi skandinaavinen mytologia tuntee Ragnarökin eli maailmanlopun jättiläissusi Fenrisin – jumala Odinin tappajan. Suomalaisessa mytologiassa suden roolia on kenties kristinuskon vaikutuksesta osittain vähätelty, vaikka joitakin arvostavia elementtejä onkin perimätiedossa säilynyt. Esimerkiksi raudan syntysanoissa susi ja karhu kulkevat suolla, ja niiden jalanjäljistä nousee pintaan rautaa, josta ihmiset saavat tehtyä aseita itsellensä.

Voimaeläimenä susi on ennen kaikkea älykkyyden eläin. Arvostat todennäköisesti luontoa ja luotat vaistoihisi. Joskus sudet saattavat kuitenkin olla tuomitsevia toisia ihmisiä kohtaan.

Kettu

Kettu repolainen on tärkeä eläin suomalaisissa kansansaduissa, joissa se esiintyy lähinnä viekkaana huijarina. Se tunnetaankin ympäri maailman juonittelevana otuksena. Toisaalta sillä on voimallisen maagikon rooli esimerkiksi japanilaisessa shinto-perinteessä.

Kettu on muodonmuuttaja, shapeshifter, joka ottaa erilaisia hahmoja sen mukaan mitä kulloinkin tarvitaan. Voimaeläimenä kettu viittaa valppauteen, terävään älyyn ja hyviin vaistoihin. Olet nokkela ja huomaat helposti, jos sinua yritetään huijata. Saatat myös itse ohjailla muita haluamaasi lopputulokseen hienovaraisesti johdattelemalla. Toisaalta ketussa on myös vahvaa äidillistä tai isällistä energiaa, ja toteemieläimenä se on voimakas opettaja. Mikäli kettu ilmestyy eläinkumppaniksesi, ei se jätä sinua ennen kun olet varmasti sisäistänyt sen tuoman viestin. Kettukumppani käyttää vaistojaan hyväksesi ja varoittaa sinua vaaroista ennakolta.

Upein ketun taidonnäyte ovat tietysti revontulet, jotka erään vanhan uskomuksen mukaan syntyvät siitä, kun tuliketun kipinöivä häntä iskeytyy tunturin tai koivun kupeeseen.

Sammakko

Sammakko on muodonmuutoksen eläin – muuttuuhan se esimerkiksi rumiluksesta prinssiksi suudelman kautta. Suomalaisessa mytologiassa sammakko on tärkeä veden henki ja veden valtija, jolla veden väen edustajana on valtavasti maagista voimaa.

Voimaeläimenä sammakko liittyy puhdistumiseen, jälleensyntymään ja hedelmällisyyteen. Sammakko-amuletti sopii sellaiselle henkilölle, joka tahtoisi tulla raskaaksi. Lisäksi sammakko tuntee elämän mysteerit ja edustaa ikiaikaista, muinaista viisautta.

Peura

Peuraa pidetään usein jalona ja kauniina eläimenä. Vikkeläliikkeinen peura on myös äärimmäisen riippuvainen vaistoistaan, jotka usein pelastavat sen kiperistä paikoista.

Voimaeläimenä peura viittaa sellaiseen henkilöön, jolla on voimakas intuitio ja kenties maagisia kykyjä. Peuran ihmiskumppanit ovat kosketuksissa elämän mysteereihin ja ymmärtävät luonnon kiertokulkua. Sinussa herkkyys yhdistyy periksiantamattomuuteen – Olet yhtä aikaa sekä hellävarainen että voimakas. Lisäksi peura liittyy viattomuuteen – Älä kadota yhteyttä sisäiseen lapseesi, vaan muista leikki ja ilo.

Haluatko tietää lisää?

Eikö suosikkieläimesi ollut tällä listalla? Lisää sekä kansainvälisiä että suomalaisia voimaeläimiä, kuten jäniksen, perhosen ja delfiinin löydät tästä tekstistä.

stephen-hocking-jWvqbRp3wRM-unsplash
Kuva: Stephen Hocking.

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s