Valkosipulin kasvattaminen valkosipulinkynnestä

Onko sipulisi tai valkosipulisi alkanut itää kaapissa? Mikäli siitä kasvaa vihreä verso, älä suinkaan heitä sitä pois! Sipulin versot ovat herkullista syötävää, jonka saa helposti kasvatettua ravintorikkaaksi kevätsipuliksi. Älä syö itäneitä valkosipuleita tai sipuleita heti sellaisenaan, sillä ne ovat kitkeriä. Noudata mielummin alla olevia ohjeita, niin niistä tulee maukkaita ruokien lisukkeita.

Valkosipulin terveysvaikutukset

Valkosipulilla on tutkitusti useita suotuisia terveysvaikutuksia. Sitä onkin käytetty paitsi ruoanlaitossa, myös luontaislääkinnässä mitä moninaisempien vaivojen hoitoon jo vuosituhansien ajan. Niin munaiset babylonialaiset, egyptiläiset, kreikkalaiset, roomalaiset kuin kiinalaisetkin tunsivat valkosipulin salat. Moderni lääketiede puolestaan tuntee yli 3000 tutkimusta, joissa valkosipulin terveysvaikutukset tulevat esiin.

Ravintorikas valkosipuli sisältää runsaasti antioksidantteja ja sopii siksi hyvin esimerkiksi flunssalääkkeeksi. Tutkimukset viittaavat myös valkosipulin edesauttavan korkean verenpaineen ja kolesteroliarvojen laskemisessa – joskin potilaan muut elintavat ovat luonnollisesti avainasemassa kyseisten vaivojen kurissa pitämiseksi.

Valkosipuli on puhdistava yrtti, joka kuuluu niin kutsuttuihin luonnon antibiootteihin. Nämä ovat antibakteerisia, syötäviä ainesosia, jotka voivat ehkäistä tulehdusta kehossa, ja joita valkosipulin lisäksi ovat esimerkiksi inkivääri, hunaja ja auringonhattu.

Lisäksi valkosipulilla on kansanperinteessä uskottu olleen maagisia vaikutuksia. Suomalainen vanha kansa tietää, että illalla valkosipulia nauttinut näkee selko- tai enneunia.

Valkosipulin idättäminen

Laita itänyt valkosipuli puoliksi multaan, versopuoli ylöspäin. Voit myös peittää koko kynnen ja jättää vain vihreän osan näkyviin. Kastele hyvin maltillisesti. Valkosipuli versoo ikkunalaudalla melkeinpä vuodenajasta riippumatta – tai puutarhassa koko kesän. Valkosipulinkynnen voi istuttaa multaan jopa pimeimpään talviaikaan, joskaan se ei välttämättä ala versoa ennen kevättä. Yhdestä valkosipulinkynnestä itää usein monta versoa, joita voi leikata ja syödä sellaisenaan. Ne sopivat hyvin myös esimerkiksi munakkaan tai keiton joukkoon, sekä salaatin mausteeksi. Kunnolla versonut valkosipuli ei maistu lainkaan kitkerältä. Sipulia voi idättää samalla tavalla.

Valkosipulin kasvattaminen kynnestä

Tulitko ostaneeksi liikaa valkosipulin kynsiä? Erottele ne toisistaan, kuitenkaan kuorimatta niitä. Istuta kynnet multaan kämmenen mitan päähän toisistaan ja peukalon syvyyteen, kantapuoli alaspäin. Älä kastele valkosipulia liikaa, sillä se homehtuu. Valkosipuli menestyy parhaiten maltillisesti kastellussa mullassa, joskin kuumina kesäkuukausina se tarvitsee enemmän vettä. Hyvä kasteluväli on 3 – 5 vuorokautta.

Valkosipuli tulee istuttaa juuripuoli alaspäin lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kun se alkaa versoa, leikkaa versot ja käytä ne ruoanlaitossa. Näin valkosipuli suuntaa voimansa uuden sipulin kasvattamiseen maassa.

Valkosipuli nostetaan mullasta pois kokonaisena, juurineen. Erottele uudesta valkosipulistasi yksi kynsi, ja toista prosessi – kuinka monta kertaa tahansa. Halpaa ja taatusti luomua!

chuttersnap-tGD5T-pymss-unsplash

Lisää lukemista

Yrteistä, kasveista ja terveellisestä ruoasta kiinnostuneelle suosittelen seuraavia artikkeleita:

Avocadon kasvattaminen kivestä

Greipin hyödyt

Yrttilääkintä ja yrttien vaikutukset

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s