Kotimainen luonnonkosmetiikka

Kotimainen luonnonkosmetiikka on nyt kaikkien huulilla. Se on peräti trendikästä, ja monet kuluttajat ovatkin havahtuneet siihen, kuinka perinteinen kosmetiikkateollisuus tukee monelta osin ekologisesti ja eettisesti kestämätöntä kehitystä. Monikansallinen kosmetiikkateollisuus myös hyödyntää usein epäterveellisiä ainesosia, ja tuotteita testataan pahimmillaan eläimillä varsin arveluttavin tavoin. Mutta mitä luonnonkosmetiikka oikeastaan on, ja miksi olisi parasta, että se tulisi läheltä?

Mitä luonnonkosmetiikka on

Luonnonkosmetiikassa käytetään mahdollisimman puhtaita ja luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Tuotteiden ja sen ainesosien alkuperä pystytään jäljittämään, ja ekologisuuden lisäksi kiinnitetään huomiota raaka-aineiden laatuun.

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä lainkaan synteettisiä tai geenimuunneltuja ainesosia. Eläinrasvojen käyttö on kiellettyä, mutta tiettyjä eläinperäisiä raaka-aineita kuten mehiläisvahaa ja villarasvaa voidaan tuotteissa käyttää. Luonnonkosmetiikka ei siis välttämättä ole aina vegaanista, joskin eläinperäisten raaka-aineiden tulee olla sellaisia ettei niiden hankkiminen aiheuta eläimelle kärsimystä.

Myös silikonit ja mineraaliöljyt ovat luonnonkosmetiikassa kiellettyjen raaka-aineiden listalla. Silikonit, mineraaliöljyt ja mikromuovit tuhoavat paitsi luontoa, myös tukkivat ihohuokosia ja saattavat pahimmillaan edesauttaa iho-ongelmien puhkeamista.

On myös tyypillistä, että luonnonkosmetiikassa hyödynnetään paljon syötäviä eli sinänsä myrkyttömiä raaka-aineita, joita ihmiskunta on käyttänyt ravinnokseen ja yrttilääkinnässä jo vuosisatojen tai peräti vuosituhansien ajan.

Mistä luonnonkosmetiikan tunnistaa

Luonnonkosmetiikka tulisi tarkastuttaa riippumattomalla taholla, joka myöntää sille puolueettoman sertifikaatin. Kansainvälisiä sertifioijia on useita, mutta ylipäänsä kriteerit täyttävän tuotteen tulee olla luonnonmukainen sekä tuotantomenetelmänsä että ainesosiensa osalta. Prosessin tulee siis olla oikeanlainen raaka-aineiden alkuperästä ja käsittelystä aina tuotteiden pakkaukseen asti. Suomessa luonnonkosmetiikan tunnettavuutta ja eettistä sertifiointia on edistänyt esimerkiksi Pro Luonnonkosmetiikka ry, jonka muutama jäsenmerkki esitellään alempana tässä tekstissä.

Luonnonkosmetiikan säilöntäaineet

Luonnonkosmetiikka ei välttämättä säily yhtä kauaa kuin perinteinen markettikosmetiikka – tarkista aina säilyvyys tuotepakkauksesta. Tiettyjen luonnonmukaisten säilöntäaineiden käyttö on kuitenkin sallittua.

Myrkyttömyys tälläkin saralla pienentää ihosi (tai suusi) kautta saatavaa kemikaalikuormaa, ja siten altistumistasi useille terveydelle haitallisille tai karsinogeenisille aineille, joita valitettavan usein vielä käytetään kosmetiikan massatuotannossa.

Suomalainen luonnonkosmetiikka

Kotimainen luonnonkosmetiikka pakataan ekologisiin, kloorittomiin pakkauksiin, jotka voi hävittää helposti ja luontoa tuhoamatta. Mahdollisimman suuri osa tuotteiden raaka-aineista tulee suomalaisesta luonnosta, ja tuotteet myös jatkojalostetaan tai valmistetaan kotimaassamme. Tuotemerkit työllistävät ihmisiä Suomessa, mikä toki etenkin näin korona-aikana on ilahduttavaa.

Kotimaisen luonnonkosmetiikan joukosta löytyy myös täysin vegaanisia merkkejä ja tuotteita.

Perinteisen kosmetiikkateollisuuden ongelmat

Kosmetiikka on miljardibisnes, jonka raaka-aineiden tuotantoa ja eläinkokeettomuutta on vaikea valvoa. Vaikka kosmetiikan eläinkokeet onkin EU:ssa kielletty, on seuranta usein olematonta ja pahimmillaan jopa yrityksen oman ilmoituksen varassa.

Lisäksi ongelmia tuottavat vaaralliset tai peräti myrkylliset yhdisteet, joiden käyttöä ei aina valvota kunnolla. Valmistajat piiloutuvat kansankielellä käsittämättömien ainesosaluetteloiden taakse, eikä kuluttaja ota selvää siitä, mitä tuote oikeasti sisältää.

EU on kieltänyt yli 1300 kemikaalin käytön kosmetiikassa, USA vain 11. Siksi meikkien ja ihovoiteiden tilailu ulkomaisista nettikaupoista ei välttämättä ole järkevää – saati edes terveellistä. Kiellettyjen ainesosien käyttö saatetaan myös piilottaa epäselvien termien ja sanojen alle – esimerkiksi fragrance on tällainen kattotermi, jonka alta löytyy pahimmillaan kemikaaleja titaanista formaldehydeihin.

Kaikki “perinteinen” kosmetiikka ei tietenkään suinkaan ole epäterveellistä tai epäeettistä. Joskus tiettyjen sertifikaattien hakeminen voi olla kallista, eikä yritys katso niihin panostamista tärkeäksi. Silti luomu, eläinkokeettomuus ja vegaanisuus ovat nykyaikana monella tapaa sellaisia valtteja, joilla kilpailijoista voisi erottua edukseen jos haluaisi. Jos tuotteiden alkuperä kätkeytyy hämärän peittoon, ei ole mitään syytä vain olettaa, että prosessissa olisi kaikki kunnossa.

Kenelle luonnonkosmetiikka sopii

Kotimainen luonnonkosmetiikka sopii kaikille vauvasta vaariin – eli kaikille, jotka ylipäätään käyttävät kosmeettisia tuotteita. Se, että tuote on luonnonkosmetiikkaa, ei kuitenkaan itsessään vielä takaa, että se sopisi juuri sinulle. Herkkäihoinen tai hajusteallergikko valitsee myös luonnonkosmetiikan joukosta ne kaikkein hellävaraisimmat tuotteet.

Kotimaisen luonnonkosmetiikan valikoima on viime vuosina laajentunut huimasti, ja erilaisia valmisteita löytyy jo kaikenlaiseen tarpeeseen. Lisäksi suomalaisia kosmetiikkatuotteita saa ostettua helposti monesta paikasta – jopa varsin huokein hinnoin. Toki luonnonkosmetiikka maksaa usein enemmän kuin epäeettisin tavoin tuotettu ja mahdollisimman halpoja raaka-aineita sisältävä kosmetiikka.

Luonnonkosmetiikka ei myöskään ole vain naisten juttu. Tuotteita löytyy laidasta laitaan aina meikeistä pesuaineisiin – ja myös miehille. Allergikoille sopivat tuoksuttomat tuotteet, joissa on mahdollisimman vähän eri raaka-aineita. Tuoksuintoilija puolestaan ihastuu nuuhkiessaan ainesosien huumaa – mänty, laventeli, terva, suklaa ja ruusu ovat vain muutamia esimerkkejä useiden ihanien vaihtoehtojen joukossa. Syötävän hyvät tuoksuyhdistelmät innostavat kokeilemaan uutta ja vievät mukanaan aistien maailmaan.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Luonnonkosmetiikassa maaäidin antimet pääsevät oikeuksiinsa.

Mistä suomalaista luonnonkosmetiikkaa voi ostaa

On mukava huomata, että kotimaista luonnonkosmetiikkaa saa nykyään hyvin niin kivijalkakaupoista kuin netistäkin. Esimerkiksi täysin suomalainen perheyritys Hyvinvoinnin.fi -verkkokauppa eli “Hyvis” tarjoaa huiman valikoiman laadukkaita tuotteita suurelta määrältä erilaisia kotimaisia valmistajia. Myös Ruohonjuuri ja Jolie.fi tarjoavat luonnonkosmetiikkaa, joskin esimerkiksi Jolien valikoima on suurimmaksi osaksi ulkomaista tuontitavaraa. Joitakin huokeampia suomalaisia luonnonkosmetiikkasarjoja, kuten esimerkiksi Taikaa, löytyy ihan marketeistakin.

Paras suomalainen luonnonkosmetiikka

Suomalainen luonnonkosmetiikka on viime vuosikymmeninä ottanut huimia harppauksia eteenpäin niin tunnettuudessa kuin valikoimansa osalta, ja alalla toimii monta kansainvälisestikin korkeatasoista osaajaa. Tunnettuja merkkejä ovat esimerkiksi Frantsila ja Luonkos, sekä täysin vegaaninen Ekopharma.

Paras kotimainen luonnonkosmetiikka löytyy tietysti vain kokeilemalla. Alle on listattu muutamia erityisen hyviä sarjoja tai yksittäisiä tuotteita, joissa on jokin aivan erityinen juju. Useimpia alla esiteltyjä tuotteita ja tuotesarjoja voi tilata esimerkiksi yllä jo mainitusta, kaikinpuolin ekologisesta Hyvinvoinnin.fi -verkkokaupasta*, joka keskittyy luonnonkosmetiikan lisäksi myös puhtaaseen syömiseen.

Flow Cosmetics

Korkealuokkainen luonnonkosmetiikkamerkki Flow mainostaa itseään eettisenä ja puhtaana tuotesarjana. Pääpainopiste on pohjoismaisissa kasveissa, yrteissä ja marjoissa, sekä niiden vitamiineissa ja antioksidanteissa.

Flow ammentaa erityisesti suomalaisesta luonnosta – sen lyhyen ja valoisan kesän, sekä ankaran talven energioista. Suomalaisten kasvien selviytymiskyky nostetaan esiin ihonhoitotuotteiden vaikutusta tehostavana punaisena lankana.

Flown valikoimassa on monta aivan erityistä ja pitkälle mietittyä tuotetta, joista tässä on tietenkin nostettava esille Chakra-saippuasarja. Jokaiselle chakralle löytyy oma, tuoksuva saippuansa. Tuotteet on nimetty houkuttelevasti, kuten One With the Universe tai Spirit Awakens. Sivumennen sanoen – reikienergiahan on yksi tämän nettisivun tärkeimmistä teemoista, joten tämän tuotesarjan esille nostaminen ei sinänsä tässä liene yllätys.

Chakra-aromaterapiasaippua soveltuu myös hiustenpesuun, ja jokaisen seitsemän saippuan yksilölliset ainesosat vahvistavat tietyn chakran toimintaa. Eteeriset öljyt rauhoittavat mieltä ja puhdistavat negatiivisista energioista. Pidän itse myös erityisesti siitä, että kaikki tuotteiden ainesosat on lueteltu selvällä suomenkielellä, joten jokainen voi itse tarkistaa löytyykö niiden joukosta jotakin epäilyttävää.

On mielestäni tosi hyvä idea yhdistää chakraenergiatyöskentely arjen tavallisiin hetkiin. Pienet aromaterapeuttiset muistutukset hoitaa itseään – vaikka sitten eteerisen öljyn tai saippuan muodossa – tuovat hymyn huulille, ja nostattavat energiatasoa. Läsnäoleva, mindfulness-tyyppinen arkityöskentely kohentaa hyvinvointiasi – kokonaisvaltaisesti.

Luonnonkosmetiikkaa miehille – The Silent Finn

Huikea suomalainen tuotesarja The Silent Finn on vegaaninen, miehille tarkoitettu ihon-, hiusten- ja parranhoitosarja. Hiljainen suomalainen ilahduttaa erityisesti mainoskuvillaan, joissa ihan tavalliset suomalaismiehet poseeraavat arjen toistuvissa tilanteissa. Muutenkin sarja mainostaa itseään käytännönläheisenä, helppokäyttöisenä ja tehokkaana. Youtubesta löytyvä The Silent Finnin peräti kaurismäkeläinen mainosvideo (alla) kertoo tuotemerkistä kaiken olennaisen. Toivotaan tälle konseptille oikein runsasta menestystä myös ulkomailla!

Puhdas+

Puhdas+ tarjoaa suomalaisia, muunmuassa ikääntyvälle iholle sopivia tuotteita, joissa on käytetty esimerkiksi kotimaista mustikkaa ja tyrnimarjaa. Sarjan on kehittänyt suomalainen New Organics Oy, ja sen tuotteet myös valmistetaan Suomessa. Merkin valikoimiin kuuluvat kauneudenhoitotuotteiden lisäksi erilaiset ravintolisät ja eteeriset öljyt.

Tuotemerkin valikoimasta löytyy useampia hyaluronihappotuotteita, mikä tekee siitä luonnonkosmetiikan saralla varsin erityisen – hyaluronihan on eräs viime aikojen kohutuista ryppyjä silottavista anti aging -aineista. Sarjasta löytyy myös kollageeni- ja biotiinituotteita.

Tehoraaka-aine hyaluronihappo on nimestään huolimatta itse asiassa sokeri, jota esiintyy ihmisen iholla luonnostaan. Puhdas+ -merkin valikoimista löytyy esimerkiksi Hyaluronihapposeerumi + Mustikka, joka imeytyy syvälle ihoon, lisäten sen kimmoisuutta.

Frantsila

Frantsila on monille suomalaisille tuttu etenkin laadukkaista eteerisistä öljyistään sekä huumaavan tuoksuisista hoito- ja hierontaöljyistään. Tuotteiden joukosta löytyy myös esimerkiksi hoitotyynyjä, karitevoita ja luonnonmukaista hammastahnaa. Suomalainen kansanlääkintäperinne kulkee käsi kädessä Frantsilan tuotteiden kanssa – jo vuosikymmenten kokemuksella.

Frantsilan tuoteperhe keskittyy ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sen luomuyrttitilalla Kyröspohjan kylässä viljellään suomalaisia perinnekasveja, joihin myös Frantsilan luonnonkosmetiikka perustuu. Yritys on kotimaisen luomuviljelyn ja kestävän kehityksen edelläkävijä – se sai luomusertifikaatin jo vuonna 1977.

Frantsila valmistaa myös luonnonmukaisia ravintolisiä kuten siankärsämöuutetta sekä nokkos-yrttiviherjauhetta. Tuotteiden hinta-laatusuhde on omaa luokkaansa.

Ekopharma

Ekopharman ykkösjuttu on tietysti tuotesarjan vegaanisuus. Sarja on läpäissyt Leaping Bunny -sertifikaatin vaatimat erittäin tiukat kriteerit, ja sille on myönnetty myös kotimainen avainlippumerkki. Tuotteiden valmistaja Naviter on kunnostautunut luonnonkosmetiikan saralla muutenkin, ja tuonut markkinoille useita erilaiseen tarpeeseen vastaavia tuotemerkkejä.

Ammattikosmetiikkasarja Ekopharman tuotteet on valmistettu täysin Suomessa. Tuotteiden aktiiviaineiden joukossa on erityisesti kotimaisia marjoja ja kasviuutteita. Ekopharman kotisivulla myös mainitaan, että tuotteet on aivan erityisesti suunniteltu juuri suomalaiselle iholle.

Ekopharman tuotteita voi ostaa kosmetologeilta ja muilta kauneudenhoitoalan ammattilaisilta.

MuruMuru

MuruMurua valmistaa Ekopharman tapaan niinikään kotimainen Naviter. Tuotteet on suunniteltu erityisesti herkkäihoisille.

MuruMurun nimi tulee sen pääraaka-aineesta, eli astrocaryum murumurusta. Kasvin siemenistä valmistetaan murumuruvoita, joka tuoksuttomana ja tulehdusta ehkäisevänä ainesosana sopii hyvin esimerkiksi punoittavalle iholle. Todellista luonnonkosmetiikan ystävää ilahduttaa MuruMurun kotisivulta löytyvä raaka-ainelista, jossa kaikki merkin tuotteissa käytetyt ainekset on eritelty selkokielisine kuvauksineen.

MuruMurun parhaat tuotteet

MuruMurun valikoimista löytyy paljon tuotteita, joista erityisesti muutama ilahduttaa positiivisesti. Tahmaamaton luomuhiuslakka sekä hellävarainen puhdistusvaahto ovat olleet näistä omat suosikkini. Erityisesti puhdistusvaahdon pehmeys ja levittyvyys ilahduttaa.

Luonkos

Luonkosin vartalo-, shampoo- ja puhdistuskakut ovat monelle tuttuja esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Tuotteiden idea on mahdollisimman puhdas ainesosaluettelo, sekä täydellinen irtiotto teollisesti tuotetusta massakosmetiikasta ja hyvinvointibisneksen valheellisuudesta.

Luonkosin suomalaiset naisyrittäjät Miia, Jonna ja Piritta niittävät mainetta innovaatioillaan, joiden idea on perin yksinkertainen. Kakkumuotoiset tuotteet tukevat ihon ja hiusten elinvoimaisuutta ja ovat esimerkiksi kuivan ihon pelastus – meikki irtoaa kätevästi ja vedettömästi esimerkiksi erilaisilla öljypuhdistuskakuilla.

Luonkosin kotipaikka Naantali on muuten myös perinteisesti ollut luonnonlääkinnän ja yrttitarhojen kehto, sillä siellä on aikanaan toiminut asiaan aivan erityisesti vihkiytynyt birgittalaisluostari. Birgittalaisnunnien jalanjäljissä Luonkosin naiset ammentavatkin sekä perimätiedosta että nykyajan tieteellisestä tutkimuksesta aina uusia, tehokkaita luomutuotteita lanseeratessaan.

Luonkosin metsäkakut sisältävät probioottista Reconnecting Nature -mikrobiuutetta, joka tutkitusti vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää.

Miksi kannattaa suosia luonnonkosmetiikkaa?

Monien nykykosmetiikassa käytettyjen kemikaalien ja ainesosien pitkäaikaisvaikutusta ihmisen terveyteen ei tunneta. Silti kosmetiikkatuotteet tulevat kirjaimellisesti iholle, ja niitä kulkeutuu elimistöön myös huulilta. Vaikka hyvinvoiva iho kyllä hylkii ulkopuolelta tulevia haitta-aineita, voi niitä päästä imeytymään kehoosi erityisesti mikäli immuunipuolustusjärjestelmäsi on jostakin syystä heikentynyt.

Me altistumme kemikaaleille lakkaamatta. Saamme niitä ilmansaasteista, pesuaineista ja jopa huonekaluista ja vaatteista. Valitettavasti myös pitkälle jalostettu ja tehotuotettu ruoka sisältää usein lisäaineita ja karsinogeenejä. Luonnonkosmetiikan ja luonnollisten pesuaineiden käyttö vähentää myrkyille altistumista.

Lisäksi:

  • Luonnonkosmetiikan tuotanto kuormittaa ympäristöä vain vähän. Tuotteiden valmistus on raaka-aineiden kasvatuksesta pakkausten valmistukseen ekologinen.
  • Kotimaisen luonnonkosmetiikan käyttö työllistää suomalaisia pienyrityksiä ulkomaisten ylikansallisten jättien sijaan.
  • Luonnonkosmetiikan hinta-laatusuhde on usein erinomainen. Vaikka maksat tuotteista keskimäärin enemmän kuin perusmarkettikosmetiikasta, ovat raaka-aineet laadukkaita ja tuotteet usein riittoisia.
  • Iho kiittää kun sitä ei enää kyllästetä ylimääräisillä, synteettisillä ainesosilla.
  • Suomalaisen luonnonkosmetiikan suosiminen vähentää tuotteiden kuljetuksesta aiheutuvia ympäristöpäästöjä.
  • Herkulliset ja hyväntuoksuiset kosmetiikkasarjat ovat uuden ajan hermolla. Innovatiivinen luonnonkosmetiikka yhdistelee perinnetietoa moderniin lääketieteeseen.

Oletko kiinnostunut myös yrttilääkinnästä tai eteerisistä öljyistä? Lue artikkelini Yrttilääkintä ja yrttien vaikutukset sekä Eteeristen öljyjen käyttö mikäli haluat tietää aiheista lisää.

*Koodilla TERVETULOA10 saat 10% alennusta kaikista normaalihintaisista Hyviksen tuotteista. Puotiin pääset alla olevasta kuvalinkistä.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s