Feng shui -sisustusvinkkejä

Millainen tunnelma sinun kodissasi vallitsee? Onko sinne mukava tulla pitkän työpäivän jälkeen? Onko makuuhuoneeseesi leppoisaa tassutella nukkumaan? Entä miltä aamupala keittiössäsi maistuu – heräätkö uuteen päivään virkeänä ja iloisena? Ja jos et – voisiko feng shuista kenties olla apua?

Feng shui on ikivanha kiinalainen filosofia. Sen keskeinen ajatus on, että se kuinka me järjestämme kotimme, vaikuttaa elämämme laatuun ja onnistumisiin myös kodin ulkopuolella, eli esimerkiksi työelämässä ja raha-asioiden hoidossa. Feng shuin mukaan kotiin on hyvä saada valoa, iloa ja tilan tuntua, joita luodaan esimerkiksi oikeaoppisella huonekalujen sijainnilla, kasveilla, peileillä ja väreillä. Jokaiseen huoneeseen ja tilaan liittyy omat periaatteensa, joiden pohja lepää yin- ja yang-energian tasapainottamisessa sekä elämänvoiman esteettömän virtaamisen takaamisessa.

Mitä feng shui on?

Termi feng shui tulee kiinan kielestä ja tarkoittaa tuuli, vesi. Nimi viittaa feng shuin perusperiaatteeseen, jonka mukaisesti kaikki energia virtaa, eikä sillä ole kiinteää muotoa.

Feng shui on tuhansia vuosia vanha kiinalainen ympäristöoppi, joka pyrkii saattamaan ympäristön ja ihmisen tasapainoon keskenään, ja siten edistämään ihmisten hyvinvointia. Hyvä feng shui on sellainen, jossa qi eli elämänvoima virtaa vapaasti. Huonon feng shuin kodin puolestaan tunnistaa siitä, että siellä on ikävä olla.

Feng shui perustuu paitsi energioiden tasapainoon, myös viiden kiinalaisen elementin sekä erilaisten numerojen ja mittojen käyttöön, joiden avulla harmoniaa pyritään luomaan. Viisi kiinalaista elementtiä ovat maa, vesi, tuli, metalli ja puu. Fengshuin tärkeimpiä tarkoituksia on varmistaa ihmisen menetys, onni, hedelmällisyys sekä hyvä terveys perinteisiä sisustusmetodeja käyttämällä. Tämä kuulostaa ehkä suomalaiseen korvaan äkkiseltään huuhaalta – mutta kukapa ei rentoutuisi ja voisi paremmin viihtyisässä ja avarassa kodissa. Niin makaa kuin petaa sanotaan meilläkin.

Chin eli qin virtaaminen

Chin esteetön ja sopivaan tahtiin virtaaminen on fengshuin keskeisimpiä periaatteita. Elämänvoimaa ohjaillaan erilaisilla esineillä ja sisustusratkaisuilla oikeaan suuntaan. Virtauksia on sekä hyvää tekeviä (sheng) että vahingollisia (sha), ja ne tunnetaan rauhoittavina tai epämukavina myös ihmiskehossa. Fengshui ja taoismi opettavat, että chi virtaa lakkaamatta kaiken olevaisen läpi. Kun se saa virrata vapaasti, myös ihminen on terve. Jos chi puolestaan patoutuu esimerkiksi esineisiin tai aiheuttaa pyörteitä, syntyy sairautta ja epäonnea.

Fengshui pyrkii paikallistamaan asumuksesta sellaiset ongelmakohdat, joihin chi jää jumiin, ja jotka siten tukkivat talon energiaa. Kodissa pitäisikin siivota tarpeeksi usein, ja sen tavarat tulisi pitää järjestyksessä. Ovet ja ikkunat tulisi vapauttaa turhasta roinasta. Muutenkin kaikesta ylimääräisestä pitäisi pyrkiä eroon.

Toisaalta jos chi esimerkiksi haihtuu jostakin ikkunasta liian nopeasti (eli ikkuna on suuri), voi sen ulosvirtausta hidastaa erilaisilla huonekasveilla ja verhoilla. Samoin mikäli huoneistossa on kaksi ovea vastakkain, virtaa chi niiden välistä ulos liian nopeasti. Energiakatoa voi hidastaa vaikkapa tuulikellolla tai oviverholla. Lisäksi chitä pyritään kohottamaan esimerkiksi tauluilla, mikäli huoneessa on raskaat kattopalkit, jotka painavat energiaa alaspäin.

Etenkin sellaiset tavarat ja huonekalut, joista asukkaat itse pitävät, kohottavat ja vahvistavat chitä. Lisäksi asuntoihin tulisi pyrkiä saamaan paljon päivänvaloa tai sen heijastusta esimerkiksi peilien ja kristallien avulla.

Monet feng shuin sisustussuositukset ovat myös huonekohtaisia. Esimerkiksi vessaa ei pitäisi koristella, koska vessan energiaa (esimerkiksi kuona) pitäisi pyrkiä minimoimaan. Jotkut ohjeet puolestaan ovat yleispäteviä: Esimerkiksi liian teräviä esineitä tulisi välttää niiden energiaa rikkovan luonteen vuoksi kaikkialla – tai ainakin niiden läheisyyteen tulisi sijoittaa joitakin pehmentäviä elementtejä.

Esineiden ja paikkojen energiat

Fengshuin mukaan kodissa ei koskaan tulisi säilyttää sen asukkaille vastenmielisiä esineitä. Tällaisten esineiden energiat vahingoittavat asukkaita ajan mittaan, sillä ne luovat negatiivisia ajatuksia ja virtauksia tilaan. Samoin myös kodin historialla on merkitystä: menneet tapahtumat jäävät ikään kuin paikkaan asumaan. Niinpä fengshuin harjoittajat usein puhdistavat kodin ennen siihen muuttamista – varsinkin jos on tiedossa, että tilassa on tapahtunut jotakin ikävää. Kodin voi puhdistaa esimerkiksi suolalla, yrteillä tai kynttilärituaalilla.

Turha roina estää kodin asukkaita pääsemästä elämässä eteenpäin. Niinpä kaikki tarpeeton tulisi heittää tai lahjoittaa pois.

Feng shui -sisustusvinkkejä

Miten oman kodin voi sisutaa fengshuin mukaan? Alle on koottu muutamia hauskoja ja kauniita fengshui-sisustusvinkkejä, joiden avulla kodin energiavirtauksia saa tasapainotettua. Mitä paremmin viihdyt ja rentoudut kodissasi, sitä paremmin menestyt elämässäsi.

Eteinen on tärkeä

Eteinen on yksi kodin tärkeimpiä paikkoja, koska sinne tullaan ensimmäiseksi. Se antaa myös vierailijoille ensikosketuksen kotiisi ja sinuun. Fengshuissa eteinen symboloi sitä, kuinka uudet asiat tulevat elämääsi. Eteistä kutsutaankin elämänvoiman aukoksi tai suuksi, josta myös ennen kaikkea chi virtaa taloon sisään.

Eteisen tulisi olla valoisa ja puhdas. Kerää pois lehtiröykkiöt ja kenkävuoret. Kaikella tulisi olla oma paikkansa, ja eteisessä tulisi olla tilaa tai ainakin tilan tuntua. Laita pipot ja huivit omaan koriinsa, takit kaappiin ja kengät kenkähyllylle. Pidä eteinen niin esteettömänä kuin mahdollista, ja kiinnitä huomiota myös lattioihin ja seiniin. Pese lattiat ja mahdolliset matot usein.

Feng shuin mukainen keittiö

Fengshuissa keittiö on kodin ydin. Keittiön tunnelma vaikuttaa merkittävästi perheen ja yksilön terveyteen, onnellisuuteen ja vaurauteen, ja sen energian tulisi ravita kehon lisäksi sielua ja mieltä. Niinpä keittiön väritys ja materiaalit ovat tärkeät, ja siellä tulisi vallita lämmin tunnelma.

Mikäli sinulla on muuttotilanteessa valinnanvaraa, kiinnitä huomiota keittiön sijaintiin asunnossa. Kaikista huonoin mahdollinen sijainti on suoraan ulko-oven yhteydessä, koska tällöin energia virtaa sieltä liian nopeasti pois. Samoin vessan energiat ovat keittiölle haitallisia, eikä kukaan luonnollisesti halua vessan hajujen sekoittuvan herkullisiin ruoan tuoksuihin.

Keittiön feng shuita voi parantaa esimerkiksi yrttiruukuilla ja keltaisilla yksityiskohdilla. Keltainen väri edustaa maan ja tulen elementtejä, jotka ravitsevat sekä kehoa että mieltä. Keltainen myös tehostaa ajattelua ja tuo kotiin lämpöä.

Feng shui ja raha

Keittiön tärkein osa on feng shuissa liesi, sillä se edustaa elämänvoiman lisäksi myös rahaa ja vaurautta. Lieden tulisi olla seinää vasten eikä koskaan suoraan jääkaappia vastapäätä, koska jääkaapin kylmä ja lieden kuuma neutraloivat toisiaan. Lieden energiaa voi tehostaa asettamalla peilin sen takaseinälle tai helisevän kellon sen yläpuolelle. Sanotaan, että peili lieden takana kaksinkertaistaa kotisi onnen ja varallisuuden.

Myös akvaario edustaa feng shuissa vaurautta. Se symboloi monia harmonisia luonnonelementtejä samalla kertaa – onhan se ikäänkuin pieni luontokappale keskellä kotia. Lisäksi suihkulähteet ja kiinalaiset kolikot houkuttelevat rahaa luokseen. Ylipäätään rahaa kannattaa säilyttää kodissa ja erityisesti sen kaakkoisosassa, joka feng shuin mukaan on kodin rahakeskus.

Muita varallisuuden tuojia ovat esimerkiksi nauravaa Buddhaa esittävä patsas tai “lohikäärmekilpikonna.” Kyseisiä sisustusesineitä voi tuoda mukanaan etenkin Aasian matkoilta – ja voipa niitä löytää itämaisista kaupoista Suomessakin. Mikäli raha-asioiden parantaminen mielikuvaharjoitusten avulla kiinnostaa sinua enemmänkin, lue artikkelini Vetovoiman laki ja rahan manifestoiminen.

Makuuhuone – ja miten sänky tulisi asettaa makuuhuoneeseen feng shuin mukaan

Makuuhuone on tietysti levon, romantiikan ja rentoutumisen tyyssija. Feng shui antaa runsaasti vinkkejä makuuhuoneen väritykseen ja sängyn paikkaan:

 • Parhaat värit ovat luonnonvalkoinen, kerma, suklaa ja muut ruskean sävyt.
 • Romanttisen kumppanin houkuttelemiseksi makuuhuoneeseen kannattaa hankkia jotakin persikan väristä.
 • Sänky tulee asettaa niin, että se on suoraan ovea vastapäätä: Sinun tulee nähdä ovelle kun makaat sängyssä.
 • Sängyssä tulisi olla pääty – ei kuitenkaan liian kulmikas tai raskas metallirakenteinen.
 • Makuuhuoneen energiaa ja tunnelmaa voi parantaa erilaisten tuoksujen avulla.

Lisäksi makuuhuoneessa tulisi olla esineitä pareittain, koska parillisuus edistää harmoniaa ja rakkautta. Kaksi tyynyä, kaksi yöpöytää ja kaksi pöytälamppua on parempi kuin pariton määrä tavaroita.

Miten luoda hyvää feng shui -energiaa peilien avulla

Peilit ovat new age -ajattelussa jokseenkin kiistelty aihe. Esimerkiksi netin uushengellisillä keskustelupalstoilla monet tuntuvat uskovan, että peilien kautta pääsee kotiin vieraita tai haitallisia energioita.

Peilit eivät kuitenkaan ole fengshuin mukaan mitenkään vaarallisia. Päinvastoin. Peilit tuovat tilaan lisää valoa ja energiaa, ja niitä arvostetaan niiden todellisuutta heijastavien ominaisuuksien vuoksi. Peili ei tuomitse tai vääristele – se vain näyttää. Makuuhuoneeseen ei kuitenkaan feng shuin mukaan tulisi laittaa peiliä, koska sen sanotaan houkuttelevan avioliittoon kolmannen pyörän. Jos peilin on pakko olla makuuhuoneessa, aseta se heijastamaan jotakin itsellesi tärkeää ja rakasta esinettä – ei koskaan nukkuvia ihmisiä.

Peili siirtää energiaa paikasta toiseen. Sillä saa luotua liikettä ja virtausta esimerkiksi sellaiseen nurkkaan, joka muuten olisi tunkkainen. Feng shuin mukaan sisustajalla tulee kuitenkin olla mielessään kirkkaana syy sille, miksi peili tuodaan tilaan. Peilit edustavat veden elementtiä.

Feng shui kristallit ja kivet

Erilaiset kristallit ja kivet ovat olennainen osa feng shuita. Niillä onkin monia käyttötarkoituksia hyvän energian luojina.

Kivet parantavat ja suojelevat, ja lisäksi niillä voi houkutella luokseen sellaisia asioita, joita toivoisi elämäänsä lisää. Ruusukvartsi vetää puoleensa rakkautta ja parantaa särkyneen sydämen. Hematiitti suojelee ja sitriini tuo mukanaan itsevarmuutta ja vaurautta. Vuorikristalli puolestaan puhdistaa kodin energiaa ja tehostaa muiden kivien toimintaa. Kivien energiat ylipäätään tunnustetaan feng shuissa laajalti, ja erilaisia kiviä suositellaan tuotavaksi kotiin niin sisustustarkoituksessa kuin koruina.

Feng shui ja suomalainen koti

Voisi ehkä luulla ettei kaukoidän feng shuilla ole suomalaisten kotien kanssa paljoakaan tekemistä. Mutta yllättäen “tyypilliset” suomalaiset kodit sopivat feng shuihin melko hyvin. Me pidämme luonnonmateriaaleista, hillityistä väreistä ja esineiden tarkoituksenmukaisuudesta. Pohjoismaiset sisustusesineet ja huonekalut ovat usein linjakkaita ja laadukkaista materiaaleista valmistettuja.

Toisaalta feng shuin väriopit ja eksoottiset esineet voivat tuoda suomalaiseen kotiin ripauksen jotakin uutta ja kiehtovaa. Kun tuttua ympäristöä katsoo yllättävästä näkökulmasta, saattaa löytää virkistäviä tapoja tehdä kodista entistä ihanampi ja omannäköisempi paikka.

Feng shui -vinkit pähkinänkuoressa

Alle on koottu pieni yhteenveto ja tietoisku erilaisista feng shui -periaatteista ja keskeisimmistä sisustusvinkeistä.

 • Energian tulee virrata kodissa esteettä ja sopivaan tahtiin.
 • Liian suurten ikkunoiden ja oviaukkojen eteen asetetaan chin virtausta hidastavia esineitä, kuten viherkasveja tai verhoja.
 • Toivottua energiaa lisätään korostamalla sitä vahvoilla väreillä, peileillä, koriste-esineillä tai huonekaluilla.
 • Ei-toivottua ei korosteta. Siitä pyritään pääsemään eroon, jos vain mahdollista.
 • Erityisesti tunkkaiset ja ahtaat tilat pyritään pitämään puhtaina ja tyhjinä.
 • Kaikkien viiden kiinalaisen elementin tulisi olla edustettuina kodissasi.
 • Tulta edustavat liesi, auringonvalo, takka, saunan kiuas, kynttilät ja punainen väri.
 • Puuta edustavat kasvit, puuesineet ja vihreä väri.
 • Maata edustavat neutraalit ja maanläheiset värit, sekä saviruukut ja kivet.
 • Metallia edustavat valkoinen ja harmaa väri sekä metalliesineet.
 • Vettä edustavat ikkunat, peilit, akvaariot, suihkulähteet ja musta väri.
 • Kodista hävitetään kaikki ankeat ja ikävät esineet.
 • Kuivakukilla on huono chi, sillä ne edustavat lakastumista ja näivettymistä.
 • Keskenään riiteleviä elementtejä ei aseteta vastakkain.

Mistä tietää onko kodissa hyvä feng shui?

Hyvä feng shui ilmenee kodin levollisesta ja seesteisestä tunnelmasta. Rauhallisuus ei kuitenkaan tarkoita pysähtyneisyyttä. Hyvä feng shui inspiroi ja innostaa: Se näkyy esimerkiksi kodin värivalinnoissa ja yksityiskohdissa. Kaikella on paikkansa ja tavarat ovat järjestyksessä. Tilassa on helppo hengittää ja ajatella – Siellä on kauniita valoja, asukkaille mieluisia sisustusesineitä ja puhtaat ikkunat. Ja vaikka feng shui ei tarkoitakaan pelkästään siistiä ja funktionaalista kotia (siellä saa kyllä olla tavaraakin), on puhtaus yksi tärkeimpiä fengshuin periaatteita.

Feng shui herättää meidät kiinnittämään erityistä huomiota siihen paikkaan, jossa todennäköisesti vietämme juuri nyt elämässämme eniten aikaa. Mitä paremmin siellä viihdymme, sitä paremmin itsekin voimme. Kauniiseen ja tunnelmalliseen kotiin on myös mukavampi kutsua vieraita. Siellä eletään ne elämän onnellisimmat hetket ja jaetaan arjen ilot ja surut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s